Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Českí vedci odhalili príčinu dlhovekosti: Prezradili, čo stojí za nezvyčajným priebehom starnutia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA/BRNO - Českí vedci z inštitútu CEITEC MU v spolupráci s kolegami z Ruska a Izraela odhalili príčinu nezvyčajnej dlhovekosti slepca galilejského. Zistili, že tento hlodavec má zvláštne usporiadanie tzv. získanej imunity. Kvôli tomu pravdepodobne zdravo starne a je odolný voči rakovine. Štúdia bola publikovaná v časopise Nature Ageing.

Vedci z Harvardu odhalili recept na dlhovekosť: Toto treba jesť každý deň

Slepec galilejský (Spalax Galili) je podzemný hlodavec, podobný krtkovi, ktorý žije v oblasti východného Stredomoria. Dožíva sa až dvadsiatich rokov, čo je desaťkrát viac než jeho príbuzné druhy - myši a potkany. Práve v snahe vysvetliť túto zvláštnosť vedecký tím skúmal imunitný systém druhu. Špecifická, čiže získaná imunita, sa zakladá na imunitnej pamäti. Podľa odborníkov takzvané "poučené" pamäťové bunky chránia pred opakujúcimi sa infekciami. Zároveň však môže získaná imunita ukladať informáciu o predošlých chybných rozhodnutiach, ktoré sa v organizme udiali. Potom vznikne systémové chronické zápalové prostredie, ktoré sa objavuje pri starnutí organizmu a prispieva ku vzniku niektorých chorôb spojených s vekom, ako napríklad kôrnatenie ciev, cukrovka 2. typu či rakovina. 

Českí vedci odhalili príčinu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/croosair1)

Práve u slepcov vedci odhalili odchýlky v usporiadaní tejto imunity. S pribúdajúcim vekom sa v ich tele nehromadili veľké expanzie pamäťových T buniek ako u myší a ľudí. Zviera má aj nízky repertoár imunoglobulínov, ktoré plnia funkciu protilátok. To podľa expertov naznačuje kratšiu pamäť B lymfocytov. Podľa spoluautorov štúdie, Dmitrija Chudakova a Oľgy Britanovej, tak získaná imunita slepcov zrejme preferuje rozmanitosť pred špecializovanou dlhodobou pamäťou. A práve táto stratégia pravdepodobne stojí za mimoriadnou dlhovekosťou a neobvyklým priebehom starnutia tohto živočícha. Výskum slepca galilejského bude podľa Masarykovej univerzity pokračovať. Vedci chcú podrobnejšie preskúmať jeho imunitný systém aj biológiu. 

Viac o téme: HlodavecDlhovekosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu