Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Vedci z Harvardu odhalili recept na dlhovekosť: Toto treba jesť každý deň

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CAMBRIDGE - Podľa štúdie vedcov z Harvardu nie je vôbec zložité zachovať si v dobrej forme imunitný systém a v zdraví si užívať dlhovekosť. Stačí vraj, ak si doprajeme päťkrát denne primeranú dávku ovocia a zeleniny. Takýto spôsob stravovania totiž oddiali nástup civilizačných chorôb a zlepší kvalitu života.

Vedecký tím z Harvardovej univerzity vo svojej najnovšej štúdii zameranej na výživu uvádza zaručený recept na dlhovekosť a dobrú kvalitu života. Dosiahnutie takéhoto cieľa je veľmi jednoduché; stačí, ak si denne doprajete dve porcie čerstvého ovocia a tri porcie zeleniny. "Ľudia, ktorí zaradia do svojho jedálnička takúto kombináciu, majú nižšiu pravdepodobnosť úmrtia z akejkoľvek príčiny," píše sa v záverečnej správe. 

Multimilionár sa chce dožiť 180 rokov: Dlhovekosť mu má zaručiť tento špeciálny TRIK

V súčasnosti existujú desiatky rôznych diét a spôsobov, ako sa dá stravovať a žiť zdravo. Človek má až problém si vybrať. Americkí vedci však uvádzajú, že najjednoduchší plán môže byť zároveň ten najlepší. Epidemiológ a odborník na výživu Dong Wang spolu s kolegami zhromaždili dve rozsiahle databázy a 26 štúdií, ktoré obsahujú informácie o dvoch miliónoch dospelých jedincov na celom svete. Práve medzi nimi hľadali vzorce spájajúce stravu a dlhovekosť. Zistili, že ľudia, ktorí dodržiavajú odporúčanie organizácie American Heart Association v podobe piatich porcií ovocia a zeleniny denne, žijú skutočne dlhšie ako ostatní a pravdepodobnosť úmrtia u nich klesla o 13 percent v porovnaní s tými, ktorí si denne dopriali iba dve porcie ovocia a/alebo zeleniny. Táto súvislosť bola obzvlášť výrazná najmä pri srdcových a pľúcnych chorobách. U ľudí, ktorí konzumovali päť porcií ovocia a zeleniny denne, bola nižšia pravdepodobnosť úmrtia na srdcové choroby o 12 percent a táto pravdepodobnosť bola o celých 35 percent nižšia pri ochoreniach dýchacích ciest, ako napríklad pri chronickej obštrukčnej chorobe pľúc. Pri úmrtiach na onkologické ochorenie išlo o pokles úmrtnosti o 10 percent. 

Inšpektori odhalili počas úradnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages)

Zistené dáta zároveň naznačili, že najlepšie výsledky súviseli s konzumáciou dvoch porcií ovocia a jednej porcie zeleniny. Žiadna iná kombinácia potravín nevykazovala lepšie výsledky. Wang uvádza, že "zatiaľ čo rôzne združenia odporúčajú skonzumovať štyri až päť porcií ovocia a zeleniny každý deň, ľudia nedostávajú presné odporúčania o tom, čo a aká dávka určuje optimálny denný príjem ovocia a zeleniny". Podľa autorov štúdie by ste do uvedených dávok nemali zahŕňať džúsy, zemiaky alebo konzervovanú zeleninu, pretože takéto potraviny majú zníženú hladinu antioxidantov. Tie sa nachádzajú napríklad v bobuľovinách a ovocí plnom vlákniny či v zelenine ako brokolica. Antioxidanty pomáhajú chrániť ľudské bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a molekulami, ktoré sú odpadovými produktmi rôznych biologických procesov. Voľné radikály zaťažujú organizmus a urýchľujú starnutie, pretože ľudský organizmus ich nedokáže sám vylúčiť. Ich prítomnosť v tele podporuje zápalové procesy,  ktoré zvyšujú riziko vzniku chorôb a zhoršujú priebeh všetkých typov chronických ochorení, vrátane srdcových diagnóz a cukrovky. 

Vedci z Harvardu odhalili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskum sa však nezaoberal tým, ako každý druh ovocia a zeleniny pomáha predlžovať život alebo koľko rokov vám môže pridať do života. Zápal a chronické ochorenia sú však hlavnými rizikovými faktormi pre predčasnú smrť, pričom predošlé výskumy uvádzajú, že zdravá výživa pomáha v boji proti každému z nich.  

Viac o téme: ZeleninaOvocie Dlhovekosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu