Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Japonci vyšľachtili modrú ružu!

Vedci do buniek ruže vložili gén, ktorý produkuje modrú farbu.
Vedci do buniek ruže vložili gén, ktorý produkuje modrú farbu. (Zdroj: Famous)

TOKIO – Japonskí šľachtitelia ruží majú niečo, o čom pochyboval každý botanik a sníval každý pestovateľ a záhradník. Genetikom pracujúcim pre japonského producenta whisky sa podarilo vyšľachtiť prvú naozaj modrú ružu. Farby korunných lupienkov nie sú odtieňom fialovej, ako to bolo doteraz, ale sú naozaj modré. V Japonsku sa nová odroda začne predávať asi za rok.

Spoločnosť Suntory pestuje testovaciu odrodu, ktorá pochádza z geneticky upravených ruží. Výsledok sa dostavil po štrnástich rokoch usilovnej práce.

„Očakávame, že ľudia, ktorí si ružu kúpia, budú z vyššej príjmovej kategórie. Boli by sme veľmi šťastní, ak by sa tento kvet stal známy ako niečo, čo si ľudia dávajú pri zvláštnych príležitostiach,“ povedal Atsuhito Osaka, hovorca Suntory.

„Odborníci tvrdili, že nie je možné vyšľachtiť naozaj modrú ružu, čo je aj dôvod, prečo sme do toho išli. A dokázali sme to. Chceli sme túto výzvu pokoriť,“ dodal Osaka na tlačovej konferencii.

V ružiach sa žiadne modré pigmenty netvoria prirodzene. Spoločnosť Suntory však dokázala identifikovať gén, ktorý produkuje modrú farbu u fialiek a tento gén transplantovali do buniek ruže. Suntory, spoločnosť stojaca za výrobcom whisky Yamazaki, zatiaľ cenu odrody tají.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu