Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

KORONAVÍRUS Starenku (95) omylom predávkovali vakcínou! Hororové následky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

TORONTO - Deväťdesiatpäťročná Brenda Whalenová sa zotavuje po očkovaní na ochorenie COVID-19 po tom, ako jej bola omylom podaná tretia dávka vakcíny. Dcéra pacientky uviedla, že príčinou zmätku, ktorý spôsobil utrpenie jej matky, bola chybná komunikácia medzi zdravotníckymi zariadeniami.

KORONAVÍRUS Experti radia: Toto nerobte dve hodiny pred a po očkovaní

Kanaďanke zabezpečil domov dôchodcov v Toronte podanie druhej dávky vakcíny na ochorenie COVID-19. Na druhý deň však dostala ďalšiu vo všeobecnej nemocnici North York General Hospital, kde bola hospitalizovaná po úraze nohy. Podľa jej dcéry Gwen kontaktoval personál nemocnice domov dôchodcov a informoval sa, či bola Whalenovej podaná druhá dávka vakcíny. Zariadenie uviedlo, že nebola. Až neskôr sa zistilo, že starenka bola zaočkovaná aj druhýkrát iba deň pred podaním tretej dávky. 

KORONAVÍRUS Starenku (95) omylom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Scott Heppell)

Vakcinácia klientov domova neprebiehala priamo v ňom, ale v nemocnici Michaela Garrona v Toronte, preto sa Gwen domnieva, že fatálny omyl spôsobila chybná komunikácia medzi jednotlivými zdravotníckymi zariadeniami. Brenda vraj mala komplikácie už po prvej dávke, trpela dýchavičnosťou, nevládala chodiť a bola zmätená. Po podaní tretej dávky ale zostala úplne paralyzovaná. "Je úplne mimo. Nespoznáva ma a nevie, kde je. Nemôže jesť ani chodiť," opisuje zdravotný stav seniorky jej dcéra pre televíziu CTV News. "Lekári sa domnievali, že prekonala mozgovú mŕtvicu, ale vyšetrenie to nepotvrdilo. Obávam sa, že už nikdy nebude ako predtým a už sa nebudeme môcť ani porozprávať," pokračuje Gwen. 

KORONAVÍRUS Starenku (95) omylom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nikto jej zatiaľ nevysvetlil, ako mohlo dôjsť k takémuto pochybeniu, aké vakcíny boli podané jej matke a či vôbec boli od jedného výrobcu. Jedno je však isté; jej mama bude potrebovať intenzívnu starostlivosť, čo môže rodinu stáť až 8000 dolárov (5400 eur) mesačne.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu