Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vedci implantovali kameru do myšieho mozgu

TOKIO - Japonskí vedci implantovali do myšieho mozgu malú kameru, aby preskúmali utváranie pamäte. Tento experiment má pomôcť pri budúcej liečbe ochorení, akým je napríklad Parkinsonova choroba.

Pri výskume, o ktorom informovali magazíny Journal of Neuroscience Methods a Sensors and Actuators, použili kameru dlhú tri milimetre, širokú 2,3 milimetra a hrubú 2,4 milimetra. Informoval o tom Jun Ohta, profesor vedeckého inštitútu Nara Institute of Science and Technology v západnom Japonsku.

V spolupráci s vedeckým tímom univerzity Kinki profesor implantoval špeciálnu elektrografickú kameru dovnútra jednej časti malého mozgu (do hippocampu). Vedci zaviedli do myšieho tela látku, ktorá svieti pri každej mozgovej aktivite. Kamera potom zachytí svetlo a prenesie ho na obrazovku. Vedecký tím teraz plánuje využitie kamery pri monitorovaní myšej chôdze.

"Rozmýšľame o tom, ako to využiť aj pri ľuďoch, ale musíme byť veľmi opatrní, keďže to znamená implantáciu do mozgu," uviedol Ohta pre spravodajskú agentúru Reuters. "Potrvá to najmenej desať rokov," dodal profesor. Vedci veria, že výskum povedie k novým spôsobom liečby Parkinsonovej choroby. Ich cieľom je mať kameru zaznamenávajúcu takú činnosť mozgu, ktorá spúšťa symptómy, akým je napríklad trasenie sa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu