Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO Sneh pobláznil ľuďom hlavu: Zaplavili kopce v meste, totálna ignorácia opatrení

Berlínsky park Volkspark Friedrichshain bol plný ľudí Zobraziť galériu (2)
Berlínsky park Volkspark Friedrichshain bol plný ľudí (Zdroj: SITA/AP/DPA/Christoph Soeder)

BERLÍN - Niekoľko centimetrov čerstvo napadaného snehu v nedeľu v Berlíne prilákalo deti na sánkovanie. Polícia mala kvôli tomu plné ruky práce, pretože musela dohliadať na dodržiavanie karanténnych opatrení. Na tie ale tentokrát dbal len málokto.

V nemeckej metropole nie je práve veľa príležitostí na sánkovanie, čo vedie k tradičným návalom na všetky vhodné svahy a pahorky. Záujem o zimnú zábavu na boboch či saniach neutlmila ani pandémia covidu-19 a ani výzvy politikov, aby sa ľudia vyvarovali zhromažďovaniu. Preto podobne ako v minulých dňoch, keď napadol sneh, tak aj cez víkend polícia v Berlíne kontrolovala, či ľudia neignorujú platné nariadenia. 

FOTO Sneh pobláznil ľuďom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Michael Sohn)

V parku Fritza Schloßa vo štvrti Moabit, kde po druhej svetovej vojne nahromadením trosiek z rozbombardovaných domov vznikol úctyhodný pahrook, v nedeľu zasahovalo niekoľko policajtov. Tí v polovici kopca uzavreli vstup na samotný vrchol, z ktorého vedie sánkarska dráha. "Je mi to ľúto, ale je zavreté. Je tu príliš veľa ľudí," uviedol policajt, ktorý s niekoľkými ďalšími kolegami strážil vstup na vrchol. Mamička, ktorá na vrchol ťahala na saniach dve deti, nebola s uzáverou spokojná. Muž zákona jej vysvetlil, že sa, bohužiaľ, nedá nič robiť. "Taká je doba, bežte dolu," dodal. 

FOTO Sneh pobláznil ľuďom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/DPA/Christoph Soeder)

V nižších častiach kopca, ktoré boli tiež plné sánkujucich sa detí, hliadky upozorňovali rodičov na dodržiavanie odstupov a na vhodnosť nosenia rúšok. Napriek tomu väčšina ľudí tieto opatrenia ignorovali. Policajti páskami následne uzavreli v polovici kopca hlavnú prístupovú cestu k dráhe a na vrchol i vstup na svah. Využiteľná tak počas kontroly bola len polovica dráhy. Po odchode polície sa sánkari na vrchol vrátili a policajnú pásku zošliapli k zemi, aby im neprekážala v jazde. 

Berlínska polícia okrem sánkarov kontrolovala aj otužilcov, ktorí sa kúpu v miestnych jazerách. Dopoludnia prechádzala trojčlenná hliadka po brehu jazera Flughafensee pri vlani uzavretého letiska Tegel. Na jednej z pláží bolo v tom čase šesť plavcov, od ktorých policajti chceli vedieť, či prídu ešte ďalší ľudia. Takisto ich upozornili, aby mysleli na odstup. 

Viac o téme: SnehSánkovanieBerlínKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu