Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Strhujúci nápad: VIDEO Dielo mladého Fína v snehu upútalo pozornosť celého sveta

(Zdroj: FB/Janne Pyykkö)

HELSINKI - Na golfovom ihrisku neďaleko fínskej metropoly Helsinki vyšliapala skupinka nadšencov obrí snehový obraz. Geometrický obrazec široký 160 metrov, ktorý vznikol s použiíma lán, snežníc a tisícov krokov, upútal celosvetovú pozornosť.

Už ste niekedy videli zelený či ružový sneh? Buďte radi a radšej nikdy nejedzte ani ten biely!

Pozoruhodný výtvor v juhofínskom meste Espoo vytvoril amatérsky umelec Janne Pyykkö a jedenásť dobrovoľníkov. Na pomoc si vzali snežnice a svoje umelecké dielo do snehu vyšliapali za dva víkendové dni. Ide zrejme o najväčšiu kresbu v snehu, aká kedy vo Fínsku vznikla.

"Už predtým som robil menšie výtvarné návrhy, ale chcel som postúpiť na ďalšiu úroveň, urobiť niečo zložitejšie než predtým," povedal BBC Pyykkö, ktorý pracuje ako IT konzultant. Nechal sa inšpirovať britským umelcom Simonom Beckom, ktorý je preslávený kresbami v snehu, a rozhodol sa "vytvoriť niečo krásne" v hustom prašane neďaleko svojho domu.

Kävin tänään Löfkullan lumipiirrospaikalla. Komea auringonpaiste. Lumikenkien kuopat ovat loivenneet. Piirros on hyvää...

Uverejnil používateľ Janne Pyykkö Streda 10. februára 2021

Vzorec prepojených tvarov pripomínajúcich vločku najprv navrhol na počítači, a keď bol s jeho podobou spokojný, zohnal si dobrovoľníkov v miestnej facebookovej skupine nadšencov milujúcich chôdzu na snežniciach.

Každý dobrovoľník dostal podrobný plán krokov, ktoré musel vyšliapať na snehom pokrytom golfovom ihrisku Löfkulla. Jednotných stôp dosiahli použitím snežníc dlhých 50 centimetrov a 30 centimetrov širokých.

Záujem, ktorý jeho dielo vyvolalo, umelca veľmi potešil a už teraz mu vraj napadajú ďalšie projekty. Nabudúce by ale mohli byť "o niečo menšie", dodal Pyykkö. 
 

Viac o téme: SnehVločkaObrazecJanne Pyykkö
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu