Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Perte pri takejto TEPLOTE! KORONAVÍRUS totiž dokáže zabiť už za pár minút

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

ST. PAUL - Zvýšená hygiena, pravidelná dezinfekcia povrchov a starostlivosť o oblečenie a rúška sú jednými z najúčinnejších opatrení v boji proti nákaze koronavírusom. Podľa výsledkov nedávnej štúdie pracovníkov University of St. Thomas v Minnesote vírus SARS-CoV-2 neznáša vyššie teploty, ktoré ho dokážu zlikvidovať v priebehu niekoľkých minút.

Vedci zistili, že zvýšená teplota je jedným z najúčinnejších a zároveň najdostupnejším prostriedkom, ktorý úspešne likviduje nový koronavírus na oblečení a rúškach. "Niektoré typy odevov sú schopné dlhodobo zadržiavať vlhkosť, čo následne ovplyvňuje prežitie vírusu, ktorý sa zachytil na ich povrchu. Vírusy môžu takto na oblečení prežiť až niekoľko dní," píše sa v článku publikovanom v časopise Wiley Public Health Emergency Collection

Perte pri takejto TEPLOTE!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Testovaním tkanív vystavených širokému rozsahu teplotných úrovní v odlišných časových úsekoch sa autorom podarilo definovať, aká teplota účinne likviduje SARS-CoV-2. Výsledky sú nasledovné:

  • 60°C - na rozpad koronavírusu bolo potrebných 20 minút
  • 65°C - na rozpad koronavírusu stačilo päť minút 
  • 71°C - vírus sa rozpadol za tri minúty
 
Perte pri takejto TEPLOTE!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Odporúčania sú určené pre nastavenie sušičky bielizne, práčky, ale aj umývačky riadu," upresňujú výskumníci. Vzhľadom na kvalitu niektorých textílií a povrchov kuchynského riadu nie je vždy možné použiť vysokú teplotu. Účinným prostriedkom na likvidáciu nového koronavírusu však môže byť aj kombinácia nižšej teploty a saponátu. Mydlo a saponáty majú virucidné vlastnosti, takže zničia vírusy aj bez vyšších teplôt. 

Viac o téme: TeplotaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu