Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tieto bežné ZLOZVYKY rapídne zvyšujú riziko nákazy KORONAVÍRUSOM: Prestaňte ich robiť!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

SEATTLE - Život v čase pandémie nás naučil osvojiť si množstvo nových návykov, pomocou ktorých udržiavame bezpečnejšie prostredie. Zároveň ale v tejto súvislosti odborníci poukazujú na najčastejšie zlozvyky, ktorým by sme sa mali vyhýbať, ak chceme čo najviac eliminovať riziko nákazy.

Pred rokom nám ani nenapadlo, že nosenie rúšok, vyhýbanie sa davu a časté umývanie rúk budú predstavovať jeden z najúčinnejších spôsobov ochrániť seba a svojich najbližších pred nákazou. Odborníci však upozorňujú, že dodržiavanie týchto návykov ešte nemusí nevyhnutne zaručiť úplnú ochranu. Dôležité je podľa nich zabudnúť aj na niektoré zlozvyky, ktoré mnohí robia bežne a vôbec si pritom neuvedomujú, že pre nich predstavujú hrozbu nákazy. Ktoré to sú?

Špáranie v nose

Nie je novinkou, že keď sa špárate v nose, šírite baktérie a choroboplodné zárodky, pretože zostávajú na vašich rukách a vy ich dotykom posúvate ďalej. Mikroorganizmy však prechádzajú aj opačne. "Rovnako nebezpečný je aj prenos choroboplodných zárodkov z vašich prstov do nosa," upozorňuje infektológ Paul Pottinger z University of Washington. Nos sa tak stáva vstupnou bránou pre infekciu. Jemná pokožka v jeho vnútri a drobné ranky po špáraní totiž poskytujú nebezpečným mikroorganizmom možnosť priechodu do celého tela. Hneď po tom, ako dôjde k prelomeniu tejto bariéry, vírusové častice preniknú do kapilárneho riečiska a to sa stáva kanálom pre infekciu. 

Tieto bežné ZLOZVYKY rapídne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Obhrýzanie nechtov

Tento zlozvyk nás sprevádza najmä keď sme nervózni alebo sa nudíme. V každom prípade je najlepšie sa mu vyhnúť. "Týmto zlozvykom pomáhate vírusu dostať sa z vonkajšieho sveta do vašich úst," uviedla epidemiologička Ellie Murrayová z Boston University. 

Vedci varujú pred masívnym rozšírením superkvapavky: Môže za to pandémia COVID-19!

Delenie sa o poháre, taniere, príbory a jedlo

Členovia rodiny bežne pri stole používajú rovnaké poháre, príbory, taniere alebo po sebe dojedajú zvyšky jedla. Zároveň si však týmto spôsobom medzi sebou odovzdávajú aj zárodky mnohých infekcií. Štúdia publikovaná v časopise Emerging Infectious Diseases realizovaná Centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb zistila, že delenie sa o riad môže až strojnásobiť pravdepodobnosť nákazy koronavírusom. 

Tieto bežné ZLOZVYKY rapídne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Dotyk na tvári

Rúška a ochranné okuliare znižujú riziko nákazy, pretože bránia dotyku úst, nosa alebo očí. Aj dotýkanie sa nechránenej časti ale predstavuje veľké riziko. Vzhľadom na počet povrchov, ktorých sa dotkneme počas celého dňa, zvyšuje následný dotyk na tvári pravdepodobnosť prenosu vírusu, varujú odborníci. Ľudia sa často dotýkajú tvárovej často bez toho, aby si to vôbec uvedomovali. Ak vás na tvári niečo svrbí, snažte sa to preto prekonať a odolajte nutkaniu poškrabkať sa. 

Viac o téme: ZlozvykKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu