Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS 13 ministrov žiada eurokomisiu o sprístupnenie vakcíny aj pre štáty Východného partnerstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Štátny ústav pre kontrolu liečiv)

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí 13 členských krajín EÚ vrátane Slovenska vyzvali v liste Európsku komisiu (EK), aby pomohla krajinám Východného partnerstva dostať sa včas a za priaznivých cenových podmienok k vakcínam proti ochoreniu COVID-19.

List, ktorý podľa politico.eu vznikol z iniciatívy litovskej diplomacie, bol adresovaný šéfovi diplomacie EÚ Josepovi Borrellovi, eurokomisárke pre zdravie Stelle Kyriakidisovej a eurokomisárovi pre susedstvo a rozšírenie Olivérovi Várhelyimu. V liste, pod ktorý sa podpísal aj minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok, sa uvádza, že EU by mala pomôcť v súvislosti s prístupom k vakcíne okrem krajín západného Balkánu aj Arménsku, Azerbajdžanu, Bielorusku, Gruzínsku, Moldavsku a Ukrajine.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

"Veľmi podporujeme úsilie a iniciatívy členských štátov a Európskej komisie zdieľať zazmluvnené očkovacie látky s najbližšími susedmi EÚ, napríklad s krajinami západného Balkánu. Zároveň sme presvedčení, že EÚ musí ísť nad rámec súčasných iniciatív a venovať podobnú pozornosť a podporu aj ostatným susedom EÚ - krajinám Východného partnerstva, ak si to tieto budú priať. Sme presvedčení, že naše hranice nebudú bezpečné, ak nepodporíme aj našich bezprostredných susedov," uvádza sa v liste, ktorého signatármi sú šéfovia diplomacie Bulharska, Českej republiky, Dánska, Estónska, Fínska, Chorvátska, Lotyšska, Maďarska, Poľska, Rumunska, Slovenska a Švédska.

Diplomati upozornili, že krajiny Východného partnerstva viackrát ocenili pomoc EÚ súvisiacu s pandémiou ochorenia COVID-19 a poprosili o pomoc aj v prístupe k vakcínam. Vyzvali eurokomisiu, aby pre ne vyvinula podobný podporný mechanizmus, ktorý už zaviedla pre krajiny západného Balkánu. Podľa ich stanoviska by šlo o "silné a koordinované posolstvo o strategickej hodnote Východného partnerstva" pre EÚ pred nadchádzajúcim summitom EÚ - Východné partnerstvo. Ten sa má konať v prvom polroku 2021.

Viac o téme: ListEurópska komisiaVakcínyKrajinySprístupnenieKoronavírusVýchodné partnerstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu