Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lekári varujú: Ak sa vám na koži objaví toto, máte zrejme ťažký priebeh COVID-19

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LUGANO - Všetci už poznáme najbežnejšie príznaky ochorenia COVID-19 ako horúčka, kašeľ či strata čuchu alebo chuti. Existuje však jeden príznak, o ktorom sa hovorí zriedka, no napriek tomu sa spája s tými najťažšími priebehmi. Ak spozorujete tieto štyri varovné signály, majte sa na pozore.

Nová analýza zverejnená na odbornom portáli EurekAlert odhalila štyri príznaky, ktoré súvisia s ochorením COVID-19. Lekári sledovali pacientov, u ktorých príznaky pretrvali 60 a viac dní. Zistili, že jeden dermatologický symptóm sa takmer vždy končí návštevou nemocnice. Ide o tzv. retiformnú purpuru, čiže nekrotickú vyrážku spôsobenú poškodením krvných ciev. Európska akadémia dermatológie a venerológie (EADV), ktorá štúdiu uskutočnila, vysvetľuje, že z 990 skúmaných prípadov bol každý pacient, u ktorého sa vyskytla retiformná purpura, hospitalizovaný. Pacienti s týmto príznakom utrpeli v mnohých prípadoch poškodenie ciev, čo naznačuje, že vírus hlboko zasiahol orgány. 

Hrozivé zistenie vedcov o COVID-19: U pacientov sa vyskytuje táto abnormalita

Podľa riaditeľky dermatológie vo všeobecnej nemocnici v Massachusetts Esther Freemanovej môžu tieto typy symptómov poskytnúť veľmi potrebné informácie o stave pacienta. "Koža poskytuje vizuálne okno do zápalu, ktorý sa môže odohrávať kdekoľvek v tele," uviedla. 

Lekári varujú: Ak sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Medzi varovné príznaky patrí:

1. Covidové prsty na nohách

Takzvané covidové prsty sú zrejme najznámejším príznakom nákazy koronavírusom súvisiacim s pokožkou. Ide o červené, podráždené a zapálené omrzliny podobné vyrážke. Podľa vyššie uvedeného výskumu sa covidové prsty spájajú s relatívne ľahkým ochorením, iba 16 percent je hospitalizovaných. 

Lekári varujú: Ak sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Dr. Amy Paller/Northwestern University)

2. Erytém

Ak spozorujete suchú, šupinatú vyrážku na koži v kombinácii s niektorým z najbežnejších príznakov COVID-19, je určite čas na testovanie. Táto konkrétna vyrážka je zvyčajne červenej, ružovej, fialovej alebo hnedej farby a môže mať tvar býčieho oka (podobné vyrážke z boreliózy). Rovnako sa môže vyskytovať v menších kruhoch na koži. Táto vyrážka sa hojne vyskytovala v ohnisku nákazy v talianskej Lombardii počas prvej vlny. 

Lekári varujú: Ak sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

3. Vyrážky ako pri žihľavke

Ak sa vám na tele začnú tvoriť vyrážky bez známej alergickej reakcie, môže ísť o symptóm COVID-19. Navštívte svojho lekára predovšetkým v prípade, že v kombinácii s vyrážkami spozorujete aj iné príznaky typické pre toto ochorenie.  

4. Vezikulárne erupcie

Tieto kožné lézie sú charakterizované šupinatými papulami alebo plakmi. Majú podobu červenej, šupinatej kožnej vyrážky. Lekári sa domnievajú, že ich vznik spôsobuje vysoká koncentrácia prozápalových cytokínov ako súčasť imunitnej odpovede na COVID-19.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Kožný príznak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu