Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Indonézska sopka Merapi sa opäť prebudila: VIDEO Mohutná sopečná erupcia, tisíce ľudí museli evakuovať

Merapi
Merapi (Zdroj: TASR/Slamet Riyadi)

JAKARTA - Najaktívnejšia indonézska sopka Merapi na ostrove Jáva v stredu vybuchla a vyvrhla rieku lávy, ktorá sa valila 1600 metrov dolu jej svahmi. Informovala o tom agentúra AP.

Ide o najdlhší prúd lávy z tejto sopky od vlaňajšieho novembra, keď úrady zvýšili stupeň pohotovosti v jej blízkosti, uviedol šéf indonézskeho Centra pre vulkanológiu a zmiernenie geologických rizík Hanik Humaid. Z dedín v bezprostrednej blízkosti vulkánu vysokého 2968 metrov však úrady ľudí neevakuovali. Hoci centrum nezvýšilo stupeň nebezpečenstva v blízkosti sopky, ľudia by sa mali zdržiavať mimo päťkilometrovej bezpečnostnej zóny vyhlásenej okolo krátera.

Úrady vlani v novembri zvýšili úroveň varovania pre Merapi na druhý najvyšší stupeň po tom, čo senzory zaznamenali zvýšenú aktivitu sopky. V dôsledku toho obmedzili turizmus i ťažobnú činnosť a evakuovali stovky obyvateľov. Väčšina evakuovaných sa po útlme aktivity vrátila do svojich domovov.

Sopka Merapi sa nachádza približne 35 kilometrov od centra mesta Yogyakarta a v okruhu desať kilometrov od krátera žije asi štvrť milióna ľudí. Patrí medzi najaktívnejšie z viac ako 120 činných indonézskych sopiek. Jej zatiaľ posledná veľká erupcia usmrtila v októbri a novembri 2010 okolo 350 ľudí a vynútila si evakuáciu 280.000 obyvateľov.

Viac o téme: SopkaIndonéziaMerapi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu