Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Potápači objavili na dne mora starý parník: Má ukrývať priam rozprávkový poklad!

Parník Karlsruhe Zobraziť galériu (2)
Parník Karlsruhe (Zdroj: profimedia.sk)

VARŠAVA - Vrak nemeckého parníka potopeného na konci druhej svetovej vojny by podľa poľských potápačov mohol obsahovať poklady z Jantárovej komory, ktorú vykradli nacisti a po ktorej hľadači pátrajú už desiatky rokov.

Jantárovú komnatu v roku 1716 daroval ruskému cárovi Petrovi I. pruský panovník Fridrich Vilém. V roku 1941 ju Nemci pri Petrohrade demontovali a až do jari 1945 bola uložená v Königsbergu, dnešnom Kaliningrade. Z tohto mesta, ktoré predtým patrilo Nemecku, vyplávala v apríli 1945 loď Karlsruhe s veľkým nákladom. Sovietske vojenské lietadlá ju poslali ku dnu pri súčasnom poľskom pobreží. Potápači zo strediska Batictech informovali, že vrak lode sa objavil. "Pátrali sme po ňom od minulého roka, kedy sme si uvedomili, že na dne Baltského mora môže ležať najzaujímavejší neobjavený príbeh," uviedli potápači na Facebooku.

W ostatnich dniach, mieliśmy okazję sprawdzać odkryte przez nas w Kwietniu wraki. Nurkowaliśmy na siedmiu z nich. Cztery...

Posted by Baltictech on Saturday, 26 September 2020

Potopená loď je podľa nich prakticky nedotknutá. V jej nákladných priestoroch objavili vojenské vozidlá, porcelán a mnoho debien s dosiaľ neznámym obsahom. Nachádza sa v hĺbke 88 metrov niekoľko desiatok kilometrov severne od mesta Ustka. "Nechceme sa chváliť, ale pokiaľ mali Nemci odviezť Jantárovú komnatu cez Baltské more, bol pre nich parník Karlsruhe poslednou šancou," tvrdia gdyňskí potápači. 

Potápači objavili na dne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Parník Karlsruhe sa podieľal na operácii Hannibal, jednej z naväčších námorníckych evakuačných akcií v dejinách, pri ktorej bolo pred postupujúcou Červenou armádou odvezených viac ako milión nemeckých vojakov a civilistov z Východného Pruska. Na palube Karlsruhe cestovalo 1083 pasažierov; plavidlo sa potopilo ráno 13. apríla 1945. Zachránilo sa 113 ľudí. Po Jantárovej komnate hľadači pokladov neúspešne pátrajú od roku 1945, a to napríklad v Krušných horách, na Šumave či v Rakúsku. Hovorilo sa tiež, že je ukrytá v pivniciach zámku v severočeskom Frýdlante. Niektorí vedci sa však domnievajú, že komnatu zničili sovietské vojská pri dobývaní Kaliningradu, alebo že sú skvosty stále zasypané v ruinách pivníc tamojšieho zámku, kde bola uložená. Jantárovú komnatu, respektíve jej presnú kópiu, môžu turisti vidieť od roku 2003 v Petrohrade.

Viac o téme: ObjavParníkKarlsruheBaltské moreJantárová komnata
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu