Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

V norimberskej ZOO majú nového Knuta

Chlapec či dievča? Podľa niektorých zdrojov sa predpokladá, že ide o samičku. Zobraziť galériu (5)
Chlapec či dievča? Podľa niektorých zdrojov sa predpokladá, že ide o samičku. (Zdroj: ČTK)

NORIMBERG - Tragický koniec dvoch medvieďat z norimberskej zoo, ktoré zožrala ich vlastná matka, donútil vedenie zachrániť aspoň jediné mláďa, ktoré prežilo. Osud štvortýždňového drobčeka inej medvedice Very nenechali na neľútostné zákony prírody, ale ho matke odobrali. Budú ho umelo vyživovať ako v prípade zachráneného berlínskeho medveďa Knuta.

Štvortýždňové mláďa medvedice Very síce vyzerá "zdravo a je výborne živené", ale vedenie zoo sa začalo obávať nervózneho správania jeho matky, ktorá ho preniesla do vonkajšej skrýše. "Dravé zvieratá sa vyznačujú tým, že svoje mláďatá zožerú, ak nie sú v poriadku," povedal riaditeľ zoo Dag Encke. To mohol byť aj prípad medvedice Vilmy, ktorá nečakane zožrala svojich dvoch potomkov narodených v novembri.

Do osudného pondelkového rána si ošetrovatelia mysleli, že je všetko v poriadku. Keď sa však predpoludním nervózna Vilma objavila prvýkrát od ich narodenia pri posuvnej bráne svojho chovného boxu, po jej medvieďatách nebolo ani stopy. Verejnosť na čele s ochrancami prírody zahrnuli zoo výčitkami, že mala zasiahnuť skôr. Avšak podľa slov jej riaditeľa dodržali aktuálne odporučenia európskeho programu chovu zvierat (EEP), podľa ktorých sa má chovný priestor kontrolovať najskôr šesť týždňov po narodení.

Aj keď sa v Norimbergu chcú vyhnúť ďalšej "knutománii", nakoniec sa rozhodli pre rovnaký krok, ktorý stál pri zrode slávy medvedíka z berlínskej zoo. Toho matka po narodení odvrhla a mláďa vypiplal ošetrovateľ na umelej výžive.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu