Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V Argentíne platí najdlhšia karanténa na svete: Ľudia šalejú, zanechalo to na nich takéto následky

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

BUENOS AIRES - Vyššia konzumácia alkoholu a antidepresív či absolútna vyčerpanosť, kedy sa obmedzenia skončia. Také sú podľa servera BBC Mundo výsledky najdlhšej karantény, ktorú kvôli pandémii covidu-19 zažívajú už päť mesiacov milióny Argentínčanov. Nehľadiac na vplyv na druhú najväčšiu ekonomiku Južnej Ameriky, ktorá bola už pred koronakrízou v recesii. A vzhľadom na to rekordné nárasty infikovaných v posledných dňoch je koniec karantény v nedohľadne.

V časti krajiny je karanténa predĺžená len do konca augusta, no napríklad ministerstvo dopravy už avizovalo, že obnovenie pravidelnej leteckej dopravy, pozastavené od marca a plánované na 1. septembra, sa odkladá na "termín niekedy behom dvoch mesiacov". Aj tamojší rezort školstva sa vyjadruje nejasne ohľadom prezenčnej výuky v novom školskom roku, ktorý sa obvykle začína na prelome februára a marca. Momentálne sa deti učia stále z domu. 

Prázdny terminál na medzinárodnom letisku Ezeiza v Buenos Aires
Zobraziť galériu (3)
Prázdny terminál na medzinárodnom letisku Ezeiza v Buenos Aires  (Zdroj: TASR/AP/Victor R. Caivano)

Národnú karanténu vyhlásila argentínska vláda 20. marca. V častiach krajiny ju začiatkom júna zmenila na preventívny povinný sociálny dištanc, ale v niektorých regiónoch ju tento mesiac opäť sprísnila. V metropolitnej oblasti Buenos Aires, v ktorej žije asi 15 zo 45 miliónov obyvateľov, ale platí karanténa už päť mesiacov. Existuje však množstvo výnimiek pre rôzne sektory, napríklad donáška potravín a liekov do domu. V metropole už čiastočne fungujú aj reštaurácie, ich zákazníci ale nesmú vojsť dovnútra a obmedzuje sa ich otváracia doba. 

Situácia je vážna! Bratislavský semafor sa rozsvietil na červeno: KORONAVÍRUS útočí v hlavnom meste

Obyvatelia sú na dne

Protikoronavírusové obmedzenia ešte viac prehĺbili ekonomickú krízu, s ktorou Argentína bojuje už niekoľko rokov. Podľa tamojšej obchodnej komory od marca skrachovalo najmenej 42 000 malých a stredných podnikateľov. Vplyv karantény ale nie je len ekonomický. Podľa psychológa Facunda Manesa pandémia až päťnásobne zvýšila počet Argentínčanov, ktorí trpia depresiami. Štúdia Inštitútu Gina Germaniho zas ukázala, že 45 percent respondentov zvýšilo v uplynulých mesiacoch konzumáciu alkoholu a antidepresív. Iní riešili stres prejedaním sa. Argentínska spoločnosť pre výživu zistila, že počas karantény pribralo šesť z desiatich obyvateľov. V Argentíne pritom trpí nadváhou asi 60 percent ľudí. Ľudí trápi aj vyčerpanosť a veľká neistota, kedy sa obmedzenia skončia a život sa vráti do normálnych koľají. 

V Argentíne platí najdlhšia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Najväčšie škody, ktoré opatrenia spôsobili, zatiaľ nie sú vidieť. Mnohí ľudia totiž nechodili k lekárovi a mohli tak zanedbať koronárne, neurologické či onkologické ochorenia. V súvislosti s vírusom SARS-CoV-2 zomrelo doteraz v Argentíne takmer 8000 ľudí. Počet prípadov nákazy je viac ako 370 000. 

Viac o téme: KaranténaArgentínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu