Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Situácia je vážna! Bratislavský semafor sa rozsvietil na červeno: KORONAVÍRUS útočí v hlavnom meste

Primátor Bratislavy Matúš Vallo
Primátor Bratislavy Matúš Vallo (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Zrušené podujatia a najväčší počet pozitívnych prípadov! Hlavné mesto sa nachádza v červenej zóne na tzv. Covid semafóre, ktorý zaviedlo v júni.

Druhá vlna koronavírusu útočí najmä v hlavnom meste, kde Úrad verejného zdravotníctva doteraz eviduje vyše 900 prípadov. Niet sa preto čomu čudovať, že Bratislava je momentálne v tzv. červenej zóne. V tejto fáze sa zavádzajú opatrenia celomestského významu a pristupuje sa k obmedzeniam plánovaných hromadných akcií.

KORONAVÍRUS Na Slovensku pribudlo 28 nových prípadov: Dobré správy! Počet vyliečených stúpol

Tak sa aj, podľa našich informácií, stalo v prípade podujatia s názvom Oslávte s nami 100 rokov volebného práva žien, ktoré sa malo konať na Primaciálnom námesti. Vystupovať na ňom mala aj Jana Kirschner. Primátor Matúš Vallo na sociálnej sieti informoval aj o tom, že sa ruší verejná nahrávka denníka, pre ktorý pracuje redaktorka Zuzana Kovačič Hanzelová. 

"Bratislava mení po dôkladnej analýze čerstvých dát mestským epidemiológom a ďalšími odborníkmi farbu epidemickej fázy na COVID semafore na červenú. Zmena fázy semafora nastáva vtedy, keď sú splnené aspoň dva ukazovatele definované pre jednotlivé fázy. Odborníci mestského tímu denne monitorujú a vyhodnocujú dáta Úradu verejného zdravotníctva SR, Regionálneho úradu verejného zdravotníctva a Ministerstva zdravotníctva SR," informovala hovorkyňa mesta Bratislava Katarína Rajčanová.

Mesto vydalo odporúčania

Ako informovala Rajčanová dáta z posledných dní potvrdili, že epidemiologická situácia sa v Bratislave zhoršila a dva zo sledovaných ukazovateľov sa už dostali do červenej fázy. "Je dôležité zdôrazniť, že zavádzanie protiepidemiologických opatrení má v kompetencii Úrad verejného zdravotníctva SR a Vláda SR. Magistrát môže zavádzať iba preventívne opatrenia, ktoré má vo svojej kompetencii. Mesto napríklad nemôže rušiť hromadné podujatia, ktoré neorganizuje, alebo zatvárať prevádzky," upozorňuje hovorkyňa.

Preto napriek zmene farby bratislavského COVID semaforu na červenú naďalej platia usmernenia hlavného hygienika, ktoré umožňujú pri dodržaní bezpečnostných opatrení aj hromadné podujatia. Zároveň však mesto upozorňuje, že to neznamená, že takéto hromadné podujatia, najmä v interiéri, sú bez rizík.

"Práve hromadné podujatia predstavujú počas zhoršujúcej sa situácie zvýšené riziko superšírenia nákazy a ak ich hlavný hygienik neobmedzí, je kľúčové, aby sme sa na týchto podujatiach správali obzvlášť zodpovedne. Odborníci považujú za najrizikovejšie vnútorné priestory, kde sa zhromažďuje väčší počet ľudí, je prítomný alkohol a vykonávajú sa aktivity, pri ktorých je dodržiavanie bezpečných odstupov zložité, ako napríklad oslavy, koncerty, svadby, párty," infromuje Rajčanová.

Nakazil sa aj poslanec

Koronavírusom sa infikoval aj poslanec mestského zastupiteľstva Adam Berka, ktorý o tom informoval na sociálnej sieti. Zároveň vymenoval podniky, v ktorých stihol za dva dni byť. Tvrdí, že oslavoval narodeniny a v meste sa zabával do skorých ranných hodín. 

Mesto mrzí, že Berka sa nesprával v duchu odporúčaní. Zároveň potvrdilo aj zrušenie akcie 100 rokov volebného práva žien, ktoré organizovalo práve dnes. "V dôsledku prepnutia semaforu do červenej fázy sme podujatie “100 rokov volebného práva žien” plánované spolu s americkou ambasádou na dnešné popoludnie preventívne presunuli do online priestoru a budeme vysielať len stream z nádvoria Primaciálneho paláca, kde sa akcia uskutoční bez živého publika," dodala hovorkyňa.    

Ďalšie informácie a odporúčania sú zverejnené na oficiálnej stránke mesta

Viac o téme: SemaforBratislavaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu