Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Experti odhalili, v akých priestoroch najčastejšie dochádza k prenosu KORONAVÍRUSU: Týmto sa vyhýbajte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Anupam Nath)

PRAHA - K prenosu ochorenia COVID-19 dochádza podľa odborníkov z Európskeho centra pre infekčné choroby (ECDC) najmä v preplnených vnútorných priestoroch, na pracoviskách alebo pri rôznych akciách. Prenos prostredníctvom ventilácie či klimatizácie nebol dostatočne preukázaný, riziko je skôr nízke.

Súčasný KORONAVÍRUS je oveľa nákazlivejší ako jeho originál! Vedci prezradili, či je dôvod na paniku

Správy z miest nákazy podľa odborníkov z ECDC ukazujú, že k prenosu dochádza napríklad v kanceláriách, továrňach, kostoloch, reštauráciách, lyžiarskych strediskách, na večierkoch, v nákupných centrách, ubytovacích zariadeniach, lekciách tanca, výletných lodiach alebo v dopravných prostriedkoch. Z uvedenej analýzy vyplýva, že prenos nákazy môže byť spojený so špecifickými činnosťami, ako je zborový spev či bohoslužby, kedy môže dochádzať k zvýšenému vylučovaniu kvapôčok pri hlasnej reči či speve. 

Experti odhalili, v akých
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Jednou z možností je i šírenie prostredníctvom aerosólu, teda kvapôčok vody rozptýlených vo vzduchu. O prenose infekčným aerosólom šíreným cez ventilačné systémy zatiaľ dôkazy nie sú, riziko odborníci hodnotia ako veľmi nízke. Dobre udržovaný systém vrátane klimatizačných jednotiek naopak bezpečne filtruje veľké kvapky obsahujúce vírus, možné je ale šírenie malých kvapiek. Prúd vzduchu vytvárený klimatizáciou vo vnútorných priestoroch totiž môže uľahčiťť šírenie kvapôčok vylučovaných infekčnými osobami na väčšie vzdialenosti. 

Experti odhalili, v akých
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Štúdie preukázali, že vírus SARS CoV-2 môže pretrvávať v uzavretom prostredí v aerosóle i na rôznych materiáloch. Jeho infekčnosť závisí na teplote a vlhkosti. Prenos vírusu prostredníctvom kontaminovaných predmetov nebol doposiaľ dokázaný, považuje sa ale za možný. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu