Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Počasie sa zbláznilo! Polárny vzduch priniesol rekordné sneženie, niekde až 26 cm

Snežilo aj v Massachusetts, sneh prekvapil miestne husi
Snežilo aj v Massachusetts, sneh prekvapil miestne husi (Zdroj: SITA/AP/Stephanie Zollshan/The Berkshire Eagle)

NEW YORK - Severovýchod USA cez víkend zasiahlo pre toto ročné obdobie nezvyčajne chladné počasie, ktoré na viacerých miestach sprevádzala značná snehová nádielka. V kopcoch štátov New Hampshire a Maine napadlo miestami aj viac ako dvadsať centimetrov snehu a vločky boli hlásené dokonca i z newoyrského Manhattanu.

Zimné podmienky priniesol posun takzvaného polárneho vortexu, čo je masa studeného vzduchu, ktorá väčšinu času rotuje v stratosfére nad severným pólom. Niekoľkokrát za rok sa ale pohne viac na juh a rozpúta vlnu sneženia a mrazov v Kanade a časti Spojených štátov.

"V mnohých oblastiach severovýchodu napadlo niekoľko palcov. Toto je naozaj vzácne májové sneženie," okomentoval aktuálny vývoj pracovník americkej Národnej meteorologickej služby pôsobiacej v štáte Maine John Cannon. V tamojšej oblasti Carrabasset Valley napadlo až 23 cm snehu, na severe New Hampshire ešte o tri centimetre viac.

Sneženie zasiahlo aj severovýchodné pobrežie USA, od štátu Maine cez Boston až po New York. Hoci tam vločky po dopade na zem rýchlo mizli, tie, ktoré padali v Central Parku na Manhattane, znamenali vyrovanie meteorologického rekordu z roku 1977 ohľadom najneskoršieho sneženia v sezóne. 

Viac o téme: SnehSneženieUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu