Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prelomový pokrok vedcov: Kokteil týchto troch prípravkov má liečiť pacientov s COVID-19

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Pacienti s miernym priebehom ochorenia COVID-19 sa zrejme uzdravia rýchlejšie, ak im bude po tom, ako sa u nich objavili príznaky nákazy, podaný kokteil troch liekov. Vyplýva to zo štúdie hongkongských vedcov, o ktorej informoval lekársky časopis The Lancet.

Na štúdii pracovali výskumníci zo šiestich nemocníc v Hongkongu a miestnej univerzity. Tromi testovanými prípravkami sú lopinavir-ritonavir, ribavirin a interferon beta-1b. Keďže vývoj vakcíny bude trvať mesiace, možno dokonca roky, vedci sa teraz rýchlo snažia zistiť, či možno na liečbu COVID-19 použiť už existujúce lieky. V USA aj inde je jedným z takýchto sľubných liekov remdesivir. 

Prelomový pokrok vedcov: Kokteil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Štúdia je predbežnou druhou fázou testov. Jej cieľom bolo zistiť, či liečba funguje a nie určiť, či je liečba lepšia než iné možnosti. Zúčastnilo sa jej 127 dospelých pacientov s ochorením COVID-19, z toho 86 dostalo kokteil liekov a 41 tvorilo porovnávajúcu skupinu. Pacienti, ktorí dostali lieky do siedmich dní od prvých symptómov, prestali vírus vylučovať, čo znamená, že boli zdraví a neboli už infekční skôr, než pacienti v druhej skupine. Podľa všetkého sa tiež začali skôr cítiť lepšie a v nemocnici strávili výrazne kratší čas ako porovnávacia skupina. 

Hrozivé zistenie vedcov: KORONAVÍRUS zmutoval a teraz je ešte nákazlivejší!

Lopinavir-ritovanir sa používa na liečbu HIV, ribavarin na žltačku C a interferon beta-1b na liečbu roztrúsenej sklerózy, reguluje zápal a potláča rast vírusov. Niektorí odborníci sa už pred časom vyjadrili, že interferon by mohol posilniť schopnosť tela bojovať s novým koronavírusom. Pacienti, ktorí dostávali kokteil všetkých troch liekov, boli v priemere negatívni za sedem dní, zatiaľ čo porovnávacia skupina za dvanásť dní. Príznaky u liečených osôb boli viditeľné štyri dni, u druhej skupiny dvakrát tak dlho - osem dní. 

Viac o téme: LiečbaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu