Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Koronavírusové šarlatánstvo zahltilo svet: Tieto metódy vás majú vyliečiť, neverte im!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Rovnako ako koronavírus sa svetom šíri aj množstvo falošných medicín a pseudoliekov, ktoré údajne liečia, alebo aspoň ochránia pred nákazou, napísal spravodajský server Worldcrunch. Odborníci ale varujú, žiadnom prípade im neverte!

Sociálne siete sú podobnými radami doslova zaplavené do tej miery, že Svetová zdravotnícka organizácia vydala varovanie pred podobnými mýtmi. Propagované prostriedky sa líšia v závislosti na mieste, kultúre a tradícii. Ale bez ohľadu na to, kde žijete, tieto falošné lieky vám určite nepomôžu. 

FRANCÚZSKY SYR

Intenzívne zdieľné tvrdenie na Facebooku uisťuje, že to bola práve pleseň štetičkovec roquefortský (penicillium roqueforti), ktorá sa používa na výrobu slávneho francúzskeho syra rokfort, ktorú profesor Didier Raoult využil pri vývoji lieku chlorofín a testoval v boji proti koronavírusu. Samotný autor príspevku neskôr priznal, že išlo o "stopercentnú kačicu", ktorou sa snažil vniesť trochu humoru do tejto tažkej doby, a tiež propagovať rokfort. 

Koronavírusové šarlatánstvo zahltilo svet:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

BANÁNY

Video s názvom "Zjedz jeden banán denne, zaručene to zaženie koronavírus" kolovalo na internete a odvolávalo sa na údajnú správu propagujúcu banány ako spôsob, ako zlepšiť imunitný systém vďaka obsahu vitamínu B6 v tomto tropickom ovocí. Nakoniec sa ukázalo, že video spojilo dokopy dve správy - jednu z austrálskeho televízneho kanálu a druhú z denníka The Wall Street Journal, ktorá sa ale ani náznakom nezmieňovala o banánoch. 

Banány by mohli výrazne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

KRAVSKÝ MOČ

V Indii zorganizovala skupina hinduistických aktivistov párty, na ktorej sa pil kravský moč v snahe zahnať koronavírus. Pre hinduistov sú kravy posvätné a niektorí veria, že ich moč nazývaný "gomutra" má liečivé schopnosti. Je to samozrejme nezmysel. 

Koronavírusové šarlatánstvo zahltilo svet:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

CESNAK

Patrí asi medzi najčastejšie zmieňované zdravotné tipy, ktoré sa objavujú na internete, a to navzdory skutočnosti, že neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by konzumácia surového cesnaku chránila pred nákazou. Napriek tomu tento mýtus stále pretrváva. Denník South China Morning Post informoval o prípade ženy, ktorá zjedla asi kilo a pol cesnaku a skončila v nemocnici s tak popáleným hrdlom, že nemohla hovoriť. 

Koronavírusové šarlatánstvo zahltilo svet:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

VODKA ALEBO BYLINNÝ NÁPOJ

Zatiaľ čo bieloruský prezident Alexander Lukašenko povzbudzuje obyvateľov svojej krajiny, aby v rámci boja proti koronavírusu pili vodku, madagaskarský prezident Andry Rajoelina uviedol na trh svoj vlastný bylinný čaj nazvaný Covid-Organics, ktorý podľa neho dokáže vyliečiť nákazu. Predávať sa má v supermarketoch i lekárňach a povinne ho budú piť žiaci po návrate do školy. 

Viac o téme: LiečbaMýtusKoronavírusŠarlatánstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu