Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Tragický omyl na záver vojny: Ľudia vítali Červenú armádu, usmrtili ich bomby z lietadla

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HROTOVICE - Tragický omyl poznamenal pred 75 rokmi, 8. mája 1945, oslavy konca vojny v Hrotoviciach na Třebíčsku. Tri bomby zhodené z ruského lietadla na tunajšie námestie usmrtili 114 miestnych ľudí vítajúcich Červenú armádu a tiež 36 sovietskych vojakov. V tej dobe sa totiž ešte na Českomoravskej vrchovine odohrávali ťažké boje a sovietski velitelia netušili, že mesto už opustili nemecké jednotky.

Prieskumník, ktorý mal dávať svetlicami signál ruským lietadlám a označovať, kam ich vojská postúpili, padol v boji. Správa o oslobodení mesta sa tak k pilotom nedostala včas. Ukoristenými nemeckými leteckými bombami, ktoré vybuchovali pol metra nad zemou, bombardovala sovietska armáda v celom regióne utekajúcich nemeckých vojakov.

Tragický omyl na záver
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Zhluk ľudí okolo bojovej techniky na námestí v Hrotoviciach považovali sovietski piloti za nepriateľa, a teda na neho zaútočili. Následky boli tragické, avšak všetci vrátane miestnych považovali omyl sovietskych vojakov za pochopiteľný. Až za normalizácie v 70. rokoch bola vytvorená oficiálna a nepravdivá verzia, že za útokom v Hrotoviciach stálo nemecké delostrelectvo.

Viac o téme: VojaciVojnaČervená armádaHrotovice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu