Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Deň víťazstva nad fašizmom rozprúdil vášne medzi Ruskom a USA: Rozhorčený odkaz Spojeným štátom!

Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

MOSKVA - Rusko obvinilo v nedeľu Spojené štáty zo znižovania významu Sovietskeho zväzu pri porážke nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne.

Podľa agentúry AFP ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Moskva sa usilovala o "seriózny rozhovor" v tejto záležitosti s americkými partnermi. "Sme veľmi rozhorčení z pokusu o prekrucovanie vplyvu... rozhodujúceho prínosu našej krajiny," uviedlo ruské ministerstvo.

AFP poznamenala, že vo vyhlásení Bieleho domu na Facebooku z 8. mája pri príležitosti 75. výročiu víťazstva nad nacistickým Nemeckom sa spomínajú ako víťazi len USA a Británia.

On May 8, 1945, America and Great Britain had victory over the Nazis! "America's spirit will always win. In the end, that's what happens."

Uverejnil používateľ The White House Piatok 8. mája 2020

"Americkí predstavitelia nemajú odvahu ani vôľu vzdať hold nepopierateľnej úlohe a obrovskému počtu obetí, ktoré utrpela Červená armáda a sovietsky ľud v mene celého ľudstva," uviedlo ďalej ruské ministerstvo. Vyhlásenie USA označilo za "obzvlášť malicherné" a vyzvalo Washington, aby z pamiatky na rok 1945 nevyrábal "nový problém pre bilaterálne vzťahy, ktoré už prechádzajú ťažkým obdobím".

AFP napísala, že druhá svetová vojna je veľmi citlivou otázkou v postsovietskom Rusku, ktoré sa snaží znovu vybudovať svoju prestíž a moc pod vedením prezidenta Vladimira Putina. Moskva obviňuje aj západnú Európu, Poľsko a Ukrajinu zo znižovania významu svojej úlohy v konflikte. Počas druhej svetovej vojny zahynulo na sovietskej strane približne 27 miliónov ľudí, dodala AFP.

Putin v deň víťazstva vyzval k jednote

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom položil kvety k Večnému ohňu pri Hrobe neznámeho vojaka v Moskve a občanov Ruska vyzval, aby držali spolu, informovala agentúra AFP.

"Vieme a pevne veríme, že keď sme spolu, tak sme neporaziteľní," povedal Putin. Tradičná vojenská prehliadka na Červenom námestí v Moskve bola odložená pre pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2, ktorým sa v Rusku do piatku nakazilo takmer 188.000 ľudí. Nad mestom však preleteli vojenské lietadlá a vrtuľníky.

"Naši veteráni bojovali o život proti smrti a my sa im vždy vyrovnáme v jednote a vytrvalosti," povedal Putin, ktorý vo svojom príhovore zdôraznil obetu zo strany bývalého Sovietskeho zväzu počas druhej svetovej vojny.

Skončenie druhej svetovej vojny, od konca ktorej uplynulo tento rok 75 rokov, si jednotlivé štáty pripomínajú 8. mája ako Deň víťazstva nad fašizmom. V Rusku a v niektorých ďalších krajinách bývalého Sovietskeho zväzu si porážku nacistického Nemecka pripomínajú o deň neskôr, 9. mája, ako Deň víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne.

Viac o téme: OslobodenieVíťaziRuskoUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu