Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KORONAVÍRUS Takto prebieha nákaza deň po dni: Obrovská hrozba prichádza po týždni!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Značiť si do kalendára prvé náznaky infekcie koronavírusom je dôležitým krokom pri sledovaní priebehu nákazy. Tá obvykle prebieha nepredvídateľne, no v neskorších štádiách predsa len podlieha istým vzorcom. Prinášame vám preto opis časovej osi príznakov COVID-19.

Niektorí infikovaní sa zotavia v priebehu jedného týždňa, u iných môže mať nákaza vírusom fatálne následky. Infektológ Ilan Schwartz z Univerzity v Alberte tvrdí, že v prípade mnohých pacientov sa po počiatočných príznakoch zdravotný stav ustáli a niekedy sa dokonca zlepší. Potom však nastane sekundárne zhoršenie. 

Schwartzove slová potvrdila aj docentka populačnej medicíny Leora Horwitzová z newyorského medicínskeho centra N.Y.U. Langone Health. "Pri víruse SARS-CoV-2 hovorím ľuďom, aby v priebehu týždňa skutočne venovali pozornosť tomu, ako sa cítia. Po odznení prvých príznakov by sa nemali nechať uchlácholiť, že už je dobre, ale je potrebné naďalej sledovať svoj zdravotný stav," poznamenala. Prinášame vám preto časový prehľad príznakov ochorenia COVID-19. Os slúži ako všeobecný časový sprievodca, treba myslieť na to, že symptómy sa môžu objaviť kedykoľvek.

KORONAVÍRUS Experti zaradili na zoznam ďalších šesť oficiálnych príznakov nákazy

1. - 3. deň

Prvotné príznaky sa veľmi líšia. Môže sa to začať šteklením v hrdle, kašľom, horúčkou, bolesťou hlavy, alebo iba tlakmi na hrudi. Niekedy sa infekcia prejavuje aj prudkou hnačkou. Iní sa zas môžu cítiť unavene, strácať chuť či čuch. Mnoho ľudí eviduje tieto príznaky aj napriek tomu, že sa nedostaví horúčka. 

KORONAVÍRUS Takto prebieha nákaza
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

4. - 6. deň

U niektorých pacientov sa nevyvinú ďalšie príznaky než tie prvotné. Iní sa neustále cítia zle, majú horúčky, bolesti, zimnicu alebo kašeľ. U viacerých detí a mladších ročníkov sa v počiatočných štádiách objavili svrbivé červené škvrny, opuchy alebo pľuzgiere na prstoch, ktoré sú podobné omrzlinám. Schwartz, ktorý sám prekonal ochorenie, potvrdil, že najprv trpel respiračnými ťažkosťami, až potom evidoval pľuzgiere na nohách. "Zdá sa, že mnoho takýchto osôb, vrátane mňa, má negatívny výsledok testu." Predpokladá však, že ide o falošný výsledok. "Mohlo by sa stať, že negatívny test je výsledkom imunologického javu, ktorý pôsobí po prekonaní prvého štádia nákazy," objasnil. 

KORONAVÍRUS Takto prebieha nákaza
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

7 - 8 deň

Niektorí infikovaní s miernejšími príznakmi už majú zhruba po týždni to najhoršie za sebou. V pokynoch Centier pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) sa uvádza, že pacienti, ktorých symptómy sa zlepšili a nemali horúčku po dobu troch dní, môžu opustiť izoláciu. Na druhej strane sú pacienti, ktorých stav sa naďalej zhoršuje. Iní ľudia sa môžu krátky čas cítiť lepšie, no onedlho nato sa ich zdravotný stav rapídne zhorší. Pacienti by preto mali monitorovať hladinu kyslíka a mali by byť v neustálom kontakte s lekárom. 

KORONAVÍRUS Takto prebieha nákaza
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: pixabay.com)

8 - 12 deň

Monitorovanie zdravotného stavu by malo pokračovať aj v priebehu druhého týždňa. Infikovaným môže viac vyhovovať spánok na bruchu alebo na boku, nie na chrbte. "Ôsmy až dvanásty deň rozhodne o tom, či sa pacientov stav bude zlepšovať alebo zhoršovať. Práve vtedy sa totiž zvyšuje dýchavičnosť a zhoršuje sa kašeľ," uviedol Charles A. Powell, riaditeľ Národného židovského respiračného ústavu v Sinaji. Vhodné je mať preto doma domáci kyslíkový monitor, ktorý dokáže napovedať, kedy treba ísť s pacientom do nemocnice. 

KORONAVÍRUS Takto prebieha nákaza
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

13. - 14. deň

Pacienti, ktorí zaznamenali mierny priebeh ochorenia, by sa po dvoch týždňoch mali úplne zotaviť. Tí s horším priebehom, ktorí však majú stálu hladinu kyslíka, by sa po štrnástich dňoch mali cítiť lepšie. Liečba pacientov so závažným priebehom infekcie a tých, ktorí kvôli nízkej hladine kyslíka potrebovali ďalšiu liečbu, môže trvať značne dlhšie. 

Viac o téme: PríznakKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu