Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hrozivé slová expertov: KORONAVÍRUS tu už s nami zostane, kvôli tejto jednej veci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/John Minchillo)

PEKING - Čínski lekári varujú, že koronavírus už z našej spoločnosti nikdy nezmizne, a to kvôli takzvaným "tichým nosičom". Tí ho dokážu prenášať a šíriť bez toho, aby o tom vedeli. Riaditeľ Ústavu patogénovej biológie z Čínskej akadémie lekárskych vied si myslí, že vírus sa môže stať akousi sezónnou chrípkou.

Vedci skúmali prenos KORONAVÍRUSU: Hrozivé zistenie, takto bleskurýchlo sa infikovalo deväť ľudí

Karanténny režim bol na takmer na celom svete zavedený v snahe spomaliť šírenie koronavírusu. Odborníci však upozorňujú, že vírus pravdepodobne nikdy nezmizne, ani napriek zavedeným opatreniam. Ich výskum poukázal na asymptomatických, takzvaných "tichých" nosičov, ktorí môžu vírus prenášať bez príznakov a povedomia o tom, že sú prenášačmi. Čínski zdravotníci každý deň evidujú desiatky takýchto nosičov. "Je veľmi pravdepodobné, že ide o epidémiu, ktorá existuje dlhú dobu, stáva sa sezónnou a udržuje sa v ľudských telách. Zrejme tu bude s nami jednoducho koexistovať," poznamenal Jin Qi z Ústavu patogénovej biológie z Čínskej akadémie lekárskych vied. 

Hrozivé slová expertov: KORONAVÍRUS
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Wang Guiqiang, vedúci oddelenia infekčných chorôb v Prvej nemocnici Pekingskej univerzity, je skeptický, pokiaľ ide o vplyv teplého počasia na koronavírus a rôzne iné infekčné chrípky. "Vírus je citlivý na teplo, ale stáva sa to, len keď je vystavený teplote 56 stupňov Celzia po dobu tridsiatich minút a vonkajšia teplota nie je nikdy takáto vysoká," vysvetlil. Počet nových prípadov nákazy sa preto podľa Guiqianga s prichádzajúcimi teplejšími mesiacmi pravdepodobne nezníži. 

Hrozivé slová expertov: KORONAVÍRUS
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Profesor Robin Shattock z Imperial College, ktorý pracuje na očkovacej látke proti COVID-19 sa domnieva, že vírus sa stane akousi sezónnou záležitosťou. "Skutočne veľké nebezpečenstvo nastane vo chvíli, keď tieto čísla infikovaných zaznamenáme aj budúci rok v zime. Môže to znamenať, že ide o sezónnu chrípku," objasnil. Zároveň ale dodal, že vedci vírus neustále skúmajú, preto je možné, že v dohľadnom čase nastane pokrok vo vývoji vakcíny. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu