Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Desivé varovanie OSN: Pandémia bude mať katastrofálny dopad na ženy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Obmedzenie slobody pohybu zavedené v mnohých krajinách kvôli šíreniu koronavírusu môže viesť k 20-percentnému nárastu prípadov domáceho násilia. Obete sú totiž uväznené doma so svojimi trýzniteľmi, predpovedá OSN. Varovala tiež, že pandémia bude mať na ženy katastrofálny vplyv.

Každé tri mesiace obmedzených možností vychádzať z domova môže mať za následok ďalších 15 miliónov prípadov domáceho násilia v porovnaní s normálnymi podmienkami, uvádza Fond OSN pre otázky populácie (UNFPA). Z mnohých štátov už prichádzajú správy o tom, že krízové linky pre obete zneužívania zažívajú obrovský nápor a zároveň sociálni pracovníci a dobročinné organizácie majú kvôli karanténe na úrovni celých krajín obmedzených prístup k obetiam izolovaným doma. "Pandémia prehlbuje nerovnosti a miliónom žien a dievčat teraz hrozí, že nebudú môcť plánovať materstvo a chrániť svoje telo a zdravie," podotýka šéfka UNFPA Natalia Kanemová. 

Desivé varovanie OSN: Pandémia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskumníci predpovedajú, že 44 miliónov žien zo 114 krajín, kde majú ľudia nízke a stredné príjmy, môžu prísť o prístup k antikoncepii, čo môže viesť k miliónom neplánovaných tehotenstiev. Taká situácia podľa nich nastane, ak sloboda pohybu aj rozsah poskytovaných zdravotníckych služieb budú obmedzené po dobu troch mesiacov. Ak by toto opatrenie trvalo polroka, mohlo by oproti plánom prísť do iného stavu sedem miliónov žien. "Toto sú veľmi realistické scenáre," varoval Ramiz Alakbarov, zástupca šéfky UNFPA. 

Desivé varovanie OSN: Pandémia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníci taktiež upozorňujú, že prehlbujúca sa chudoba spôsobená globálnou ekonomickou krízou môže viesť rodiny k tomu, aby svoje dcéry donútili vydať sa skôr. Obávajú sa aj toho, že kvôli hospodárskemu prepadu môže prísť navnivoč úsilie zabrániť svadbám detí a ženskej obriezke. 

Viac o téme: Domáce násiliePandémiaTehotenstvo Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu