Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Jedna z posledných bitiek o Slovensko sa zvrhla na masaker: Nemci vypili slivovicu, nasledoval horor

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

PODBRANČ - Jednou z posledných obcí oslobodených na území Slovenska od nemeckých okupačných vojsk bola na sklonku druhej svetovej vojny dedinka Podbranč v okrese Senica. Záznamy o vojnových udalostiach i postupe Červenej armády uchováva Vojenský historický archív v Bratislave.

Farár Miloš Beblavý vo svojej výpovedi po vojne uvádza, ako v Podbranči šafárili vojaci nemeckej armády i vlasovci pod jej velením. Spomína si, ako domácim gazdom kradli sliepky a čo sa dalo. Potúžení slivovicou, ktorú nachádzali v pivniciach, sa vraj správali ako zver a ženy sa museli pred nimi ukrývať. Oslobodenecké jednotky sa na toto územie presunuli 6. apríla 1945 a podľa Beblavého Rusi útočili v smere od Turej Lúky.

Pohľad z hradu Branč na obec Podbranč
Zobraziť galériu (2)
Pohľad z hradu Branč na obec Podbranč  (Zdroj: Youtube/HiæR)

"Nemci očakávali útok na svoje dobre vybudované pozície 7. apríla od kunovskej strany, ale Rusi im prešli cez rozum a obchvátili ich od hradu, následkom čoho sa im dostali do chrbta. Nemci museli cúvnuť na takzvaný Dolinský vrch," spomína vo svojej výpovedi farár na oslobodenie Podbranča.

VIDEO Archeológovia skúmali zabudnutý koncentračný tábor: Odhalili hrôzostrašné tajomstvá

V archívnom dokumente sa tiež uvádza, že 7. apríla 1945 mali sovietske oddiely na hrade umiestnené jedno delo a štyri ďalšie v jeho okolí. Okrem toho jeden z obyvateľov obce Pavol Rybnikár vyniesol na hrad guľomet a odtiaľ potom strieľal na fašistické oddiely, ktoré sa nachádzali v chotári Sobotišťa.  

Viac o téme: VojaciDruhá svetová vojnaPodbrančČervená armáda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu