Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pribúda vám čoraz viac šedivých vlasov? Vyhýbajte sa jednej z hlavných príčin tohto javu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Legenda vraví, že Marii Antoinette zbeleli vlasy za jedinú noc, než bola popravená gilotínou počas francúzskej revolúcie v roku 1793. Kráľovná s tragickým osudom tak zrejme javila príznaky ťažkej formy šedivenia vlasov v dôsledku stresu. Biologické mechanizmy, ktoré takéto šedivenie spôsobujú, boli dlho záhadou. Tím vedcov z Harvardovej univerzity ale teraz dospel k záveru, že sa pod to podpisuje takzvaná reakcia "bojuj alebo uteč", ktorú vyvolá vonkajšia hrozba.

Vedci skúmali, ako stres ovplyvňuje kmeňové bunky vo vlasových folikulách, kde sa tvoria melanocyty - pigmentové bunky, ktoré dávajú vlasom farbu. Ľudia majú bežne na hlave zhruba 100-tisíc vlasových folikúl. Odborníci najprv zisťovali, či pod vplyvom stresu môže na kmeňové bunky vo folikulách útočiť imunitný systém. Táto hypotéza sa však nepotvrdila. Následne skúmali, či šedivenie spôsobuje zvýšená hladina stresového hormónu kortizolu, čo sa tiež nepreukázalo. 

Nakoniec tím expertov zistil, že sympatický nervový systém, ktorý zodpovedá na reakciu cicavcov na hrozbu, hral kľúčovú rolu. Sympatický nervový systém tvorí sieť nervov, ktoré sa nachádzajú aj v koži. Tam ako stuhy obopínajú folikuly a sú v tesnej blízkosti kmeňových buniek melanocytov. Keď vedci vystavili myši krátkodobej bolesti či stresujúcim podmienkam v laboratóriu, tieto nervy uvoľnili hormón norepinefrín. Ten bol následne vo vlasových folikulách absorbovaný kmeňovými bunkami, ktoré slúžia ako obmedzené zásoby na tvorbu melanocytov. 

Pribúda vám čoraz viac
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Niektoré z týchto kmeňových buniek sa bežne pri regenerácii vlasov premenia na pigmentové bunky, zodpovedné za farbu vlasov. Ak sú však vystavené norepinefrínu zo sympatického nervu, aktivujú sa všetky kmeňové bunky a premenia sa na pigment produkujúci bunky. To znamená, že žiadne nezostanú. Za niekoľko dní sú zásoby pigment regenerujúcich kmeňových buniek vyčerpané a keď sa to stane, nie je možné pigment obnoviť," vysvetlila expertka Ya-Chieh Hsuová z Harvardu. 

Šedivenie vlasov je jedným z mnohých príznakov vplyvu stresu na ľudské telo. Nové poznatky môžu podľa vedkyňe pomôcť zastaviť šedivenie, ktoré spôsobuje stres, alebo v boji s ďalšími so stresom spojenými zmenami v tkanive. Prelom v takej terapii ale môže trvať roky. Stres ale nie je jediný dôvod, prečo vlasy šedivejú. Hlavnou príčinou je prirodzený proces starnutia. V niektorých prípadoch môžu ku strate pigmentu vo vlasoch prispieť genetická mutácia či zmeny v imunitnom systéme. "Kmeňové bunky melanocytov sa tiež vytrácajú s nastupujúcim vekom," doplnila Hsuová s tým, že teraz bude zaujímavé podrobnejšie skúmať, či stres zrýchluje prirodzené starnutie. 

Viac o téme: StresŠedivenie vlasov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu