Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Expert WHO: COVID-19 je 10-krát smrteľnejší než prasacia chrípka, len takto zastavíme pandémiu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Marton Monus/MTI via AP)

ŽENEVA - Ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom je desaťkrát smrteľnejšie než prasacia chrípka či chrípka A (H1N1), ktorá sa koncom marca 2009 objavila v Mexiku. Uviedla to Svetová zdravotnícka organizácia a pri tejto príležitosti vyzvala krajiny, aby spomalili uvoľňovanie prísnych opatrení.

"Dáta z niektorých štátov nám poskytujú jasný obraz vírusu, toho, ako sa správa a ako ho zastaviť. Vieme, že COVID-19 sa šíri rýchlo. Vieme, že je desaťkrát smrteľnejší než vírus, ktorý spôsobil chrípkovú pandémiu v roku 2009," uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Prasacia chrípka si v rokoch 2009 až 2010 vyžiadala asi 18 500 obetí. 

Expert WHO: COVID-19 je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alvaro Barrientos)

Šírenie koronavírusu, ktorému na celom svete podľahlo už takmer 130-tisíc ľudí, bude podľa Ghebreyesusa možné úplne zastaviť len účinnou vakcínou. "Éra globalizácie znamená, že riziko opätovného zanesenia a prepuknutia COVID-19 bude trvať ešte dlho. Nakoniec bude k úplnému zastaveniu prenosu nutné vyvinúť účinnú a bezpečnú vakcínu," vyhlásil. Ďalej poznamenal, že európske štáty, ktoré zvažujú postupne uvoľňovať opatrenia, by mali v prvom rade myslieť na ochranu zdravia obyvateľov. Akékoľvek uvoľňovanie musí byť podľa neho pomalé a kontrolované. 

KORONAVÍRUS PRIESKUM Odborníci v tom majú jasno: Slová, ktoré potešia, vyhrané však nemáme

Ghebreyesus sa vyjadril aj k správam o tom, že americký prezident Donald Trump chce pozastaviť financovanie WHO. S Trumpom vraj hovoril pred dvoma týždňami. "Čo viem je, že nás podporuje, a dúfam, že financovanie organizácie bude pokračovať. Máme veľmi dobrý vzťah a verím, že to tak zostane aj naďalej," dodal. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu