Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Jarná rovnodennosť odhalila tajomstvo Veľkej sfingy v Egypte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GÍZA - Jedinečný astronomický zážitok sa naskytol fotografovi, ktorý pri jarnej rovnodennosti zachytil slnečné lúče spoza egyptskej sfingy. K tomuto javu podľa Egyptského ministerstva starožitností dochádza iba dvakrát ročne, na jar a na jeseň.

Počas rovnodennosti nesmeruje zemská os k Slnku a ani od neho, čo znamená, že severná a južná pologuľa dostávajú rovnaké množstvo slnečného svetla. Inými slovami, deň a noc sú rovnako dlhé. Tento jedinečný jav sa dal pred niekoľkými dňami pozorovať na egyptskej sfinge, ktorá je umiestnená na strategickom mieste.

FOTO Jarná rovnodennosť odhalila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Egypt Ministry of Antiquities)

Sfinga vysoká 74 metrov a zobrazuje mýtického človeka a mýtického leva v jednej postave. Na tvári sochy je viditeľná podoba s faraónom Khafrem, štvrtom kráľovi 4. egyptskej dynastie. Khafre dal údajne postaviť druhú a tretiu pyramídu v Gíze.

FOTO Jarná rovnodennosť odhalila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Pozícia sfingy počas letného a zimného slnovratu naznačuje, že starovekí Egypťania ju na dané miesto umiestnili zámerne. "Tento jav dokazuje, že archeológovia sa mýlili, keď tvrdili, že starovekí Egypťania našli náhodnú skalu a premenili ju na sochu ľudskej tváre a zvieracieho tela," vysvetlilo Egyptské ministerstvo starožitností. 

Viac o téme: EgyptPyramídySfingaRovnodennosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu