Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Pozor na medvede! Zobúdzajú sa o mesiac skôr než zvyčajne... a sú veľmi hladné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Medvede na celom svete sa tento rok prebúdzajú oveľa skôr, ako je pre ne prirodzené. Ich predčasne ukončenú hibernáciu spôsobilo počasie, máme totiž za sebou jednu z najteplejších zím v histórii meraní. Medvede preto opúšťajú brlohy a hľadajú si potravu približne o mesiac skôr, než to býva u nich zvykom.

Aj na tých najchladnejších miestach sveta sa už postupne preberajú zo zimného spánku medvede, hoci nie je ani polovica marca. V závislosti od druhu si zvyčajne užívajú zimný spánok štyri alebo päť, v niektorých prípadoch dokonca až osem mesiacov. Pod toto neprirodzené správanie sa podpísala mierna zima.

Ukončenú hibernáciu týchto šeliem už zaznamenali napríklad v zoo v Helsinkách, Moskve, Voroneži či v sibírskom Omsku, kde v posledných dňoch vystúpili denné teploty až na 10 stupňov Celzia. Pre pokojný a nerušený spánok pritom medvede potrebujú nižšiu teplotu. 

Pozor na medvede! Zobúdzajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Medvede sa zobudili v dôsledku teplej zimy. Zvyčajne sa takto správajú až v polovici apríla," uviedla riaditeľka moskovskej zoo Svetlana Akulová. Spolu so svojimi kolegami si všimla, že ich himalájske medvede boli neprimerane aktívne už vo februári. Aby zvieratá ochránili od stresu, personál im pripravil malé porcie ľahkej stravy z jabĺk, hrušiek, zeleniny a postupne im do denných dávok zaradia aj med, ryby a orechy. 

Pozor na medvede! Zobúdzajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Teplé počasie vytiahlo z brlohov aj medveďov v americkom New Hampshire. Pracovníci Fish and Game Department potvrdili, že zvieratá sa tento rok začínajú obzerať po potrave oveľa skôr ako inokedy. "Túto zimu sme mali málo snehu a bolo až nezvyčajne teplo. Medvede sa z tohto dôvodu zobudili oveľa skôr a hľadajú si nejaké občerstvenie," povedal Andy Timmins zo spomínanej organizácie.

Viac o téme: MedveďGlobálne otepľovanieZimný spánok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu