Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Najvyššia denná teplota bude 7 až 12 stupňov: Platí druhý stupeň lavínového nebezpečenstva

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V okrese Michalovce sa ojedinele očakáva výskyt hmiel s dohľadnosťou 50 - 200 metrov. Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt hmiel s uvedenou dohľadnosťou je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej stránke.

Bude malá, miestami zväčšená oblačnosť. Ráno ojedinele hmla. Ojedinele prehánky, od cca 800 metrov, zrána na severe aj nižšie, snehové. Najvyššia denná teplota 7 až 12, v Žilinskom kraji, pod Tatrami a na krajnom severovýchode väčšinou 2 až 7 stupňov. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov okolo -5 stupňov. Prevažne severný vietor 4 až 10 m/s (15 až 35 km/h), v nárazoch ojedinele okolo 15 m/s (55 km/h). Dopoludnia miestami slabý vietor.

Najlepšie počasie nájdete TU.

Najvyššia denná teplota bude
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

Lavínové nebezpečenstvo

V najvyšších polohách Vysokých Tatier (nad 2200 m n.m.) platí druhý stupeň lavínového nebezpečenstva. Nebezpečné sú najmä záveterné J a JV svahy, kde silný vietor počas posledných dní ukladal sneh do vankúšov a dosiek, ktoré je možné na veľmi strmých svahoch veľkým dodatočným zaťažením uvoľniť. Pod takýmto zaťažením sa rozumie výstup lyžiarov bez rozostupov, pád lyžiara alebo peší výstup turistov. V ostatných polohách a pohoriach platí malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1 stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Tu sneh vplyvom oteplenia a následného ochladenia stvrdol a zmrzol. Samovoľné lavíny sa nepredpokladajú.

Dnes ráno bolo na horách polooblačné počasie, ochladilo sa. Ranná teplota sa pohybovala od -6°C v najvyšších polohách po 0°C v stredných polohách. Fúkal silný vietor, ktorý dosahoval na vrcholoch hôr najvyšších polôh 25 m/s (90 km/h). V najvyšších polohách pripadlo za poslednú periódu sneženia do 5 cm nového snehu.

Tento sneh je previevaný na záveterné J a JV orientácie pohorí. Povrch starého snehu je v stredných polohách po zmrznutí tvrdý až ľadový, na niektorých miestach je vytvorená silná kôra. Vo vysokých polohách (nad 2200 m n.m.) je povrch snehu na náveterných stranách zmrznutý až ľadový, na záveterných stranách vetrom ubitý do dosiek rôznej tvrdosti. Na hrebeňoch sú vytvorené veľké preveje. Upozorňujeme verejnosť na veľké nebezpečenstvo pošmyknutia.

Viac o téme: PočasieTeplotaHmlaLavínové nebezpečenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu