Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Chcete spáliť dvakrát viac kalórií ako zvyčajne? Takéto raňajky by ste potom mali jesť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LÜBECK - Ďalší výskum potvrdil dôležitosť raňajok v našom každodennom jedálničku. Ich význam však nespočíva iba v tom, že nimi získate potrebnú dávku energie do nového dňa. Dôležité sú aj preto, lebo dokážu naštartovať metabolizmus a podporiť spaľovanie kalórií. A čím menej budete riešiť ich kalorickú hodnotu, tým to bude pre vás podľa odborníkov lepšie.

Vedci z nemeckej Lübeck University počas experimentu testovali metabolizmus šestnástich mužov. Zistili, že raňajky bohaté na kalórie sú ideálnym prostriedkom brániacim priberaniu na hmotnosti. Kvalitné bohaté raňajky dokonca pomáhajú schudnúť, po ich konzumácii údajne spálite dva a pol krát viac kalórií než zvyčajne. Autori štúdie požiadali účastníkov experimentu, aby jeden deň skonzumovali nízkokalorické raňajky a vysokokalorickú večeru a potom im prikázali, aby to urobili opačne. Z výsledkov vyplýva, že konzumácia väčších raňajok a menšia večera podporila termogenézu indukovanú stravou (DIT), čiže tvorbu tepla v tele, ktoré podporilo spaľovanie kalórií. Odborníci tiež zistili, že po rannom jedle s nízkym obsahom kalórií mali respondenti počas celého dňa výraznú chuť na sladkosti.

Chcete spáliť dvakrát viac
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Naše testy potvrdili, že jedlo konzumované na raňajky bez ohľadu na množstvo kalórií vytvára dvakrát tak vysokú termogenézu indukovanú stravou ako rovnaké jedlo spotrebované na večeru. Toto zistenie je dôležité, pretože poukazuje na význam kaloricky bohatých raňajok," vysvetlila autorka štúdie Juliane Richterová. Viac jedla skonzumovaného v podobe raňajok namiesto večere môže zabrániť obezite a vysokej hladine cukru v krvi. "Odporúčame, aby pacienti s obezitou ako aj zdraví ľudia jedli skôr veľké raňajky ako veľkú večeru. Tým sa zníži ich telesná hmotnosť a vyhnú sa metabolickým chorobám," pokračuje. 

Každodenné zvyky, s ktorými by ste mali okamžite prestať, inak tým ohrozujete svoje zdravie

Podobná štúdia sa uskutočnila aj v roku 2017. Zúčastnilo sa jej 50 000 ľudí. Už vtedy sa zistilo, že konzumácia veľkých raňajok, stredného obeda a malej večere viedla k zníženiu BMI. Odborníci vtedy vo svojej správe uviedli, že urobiť z raňajok najväčšie jedlo dňa je jednou z najúčinnejších stratégií, ako sa vyhnúť dlhodobému prírastku na hmotnosti. Po konzumácii veľkej porcie jedla ráno obmedzíte zároveň chuť na sladké, ktorá vás prenasleduje počas dňa.

Viac o téme: RaňajkyChudnutiePriberanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu