Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obyvatelia spozorovali v rieke neznámeho tvora: Z Temže vylovili 12-metrové monštrum!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

LONDÝN - Rieka Temža vyplavila v anglickom okrese Swan telo mŕtveho vorvaňa tuponosého. Už sa stalo predmetom skúmania odborníkov z londýnskej zoologickej spoločnosti. Podarilo sa im určiť príčinu jeho uhynutia, no dôvod, prečo sa pohyboval v tomto neprirodzenom prostredí, je neznámy. Na mieste, kde Temža ústí do mora, zaznamenali podobné objavy už aj v minulosti.

Veľrybu tri dni pred objavením spozorovali obyvatelia prímorského mesta Whitstable, kde ústi rieka Temža do mora. Ich obavy, že živočích uviazne v plytkých vodách, sa nakoniec potvrdili. Mŕtveho vorvaňa dlhého vyše dvanásť metrov objavili na brehu. Neskôr bol prevezený do prístavu Peel Ports London Medway, kde sa zoológovia snažili prostredníctvom pitvy zistiť príčinu jeho uhynutia. Tento druh sa totiž pohybuje najmä v hlbokých vodách, kde loví rôzne živočíchy z morského dna a vyhľadáva chobotnice a kalamáre.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: FB/Luskentyre Beach - Isle of Harris)

Vorvane sa pohybujú po celom svete a sezónne migrujú, aby sa rozmnožili a vychovali mláďatá. Odborníci najskôr predpokladali, že príčinou smrti samca mohol byť nejaký plast, ktorý prehltol. V tomto prípade bola ale veľryba extrémne vyhladovaná. Zo škvŕn na jej tráviacom trakte zoológovia zistili, že sa nejaký čas pohybovala v južnej časti Severného mora, čiže v prostredí, ktoré nie je pre ňu prirodzené. "V tejto oblasti nedokázala nájsť potrebné množstvo potravy, možno preto sa presunula sem," uviedli vo svojej záverečnej správe. 

FOTO Ľudia na pláži objavili mŕtvu veľrybu: Pozreli sa do jej žalúdka, bol to žalostný pohľad

Na pobreží juhovýchodného Anglicka spozorovali vorvaňa tuponosého aj v roku 2014. Takto zhruba pred rokom sa zas v ústí rieky Temža niekoľkokrát objavila bieluha žltobiela. Napriek tomu, že išlo o jednotlivcov, neskôr sa vrátili na otvorené more. Členovia Programu vyšetrovania lovu veľrýb (CSIP) preto vyzývajú obyvateľov, ktorí v blízkosti britského pobrežia uvidia veľrybu, aby to nahlásili.

Viac o téme: VeľrybaTemža
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu