Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Desivá správa pre milovníkov slaniny a iných druhov mäsa: Po TOMTO ju tak skoro jesť nebudete!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BELFAST - Vedci z Queen's University v Belfaste tvrdia, že na základe svojho výskumu kategorizovali mäsové výrobky a zadefinovali tie, ktoré skutočne škodia zdraviu. Podľa ich zistení by škodlivosť týchto potravín výrazne klesla, ak by pri spracovaní mäsa nebol použitý konzervačný prípravok na predĺženie ich trvanlivosti a zintenzívnenie farby. Obzvlášť škodlivou je v tomto smere slanina.

Už v roku 2015 Svetová zdravotnícka organizácia označila výrobky zo spracovaného mäsa za karcinogén spôsobujúci rakovinu. Lekári Brian Green, William Crowe a profesor Chris Elliott z Inštitútu pre globálnu potravinovú bezpečnosť (IGFS) pôsobiaci na univerzite v severoírskom Belfaste však zistili, že ide o veľmi zovšeobecňujúce tvrdenie a tieto potraviny je potrebné bližšie kategorizovať. Tvrdia, že medzi týmito výrobkami a rakovinou čriev síce existuje súvislosť, ale iba v tom prípade, ak sa v spracovanom mäse nachádza dusitan sodný, čiže konzervačný prostriedok používaný na predĺženie trvanlivosti a zintenzívnenie farby výrobkov. Špeciálne pritom poukázali na slaninu, párky, šunku, salámu a prosciutto. 

Desivá správa pre milovníkov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Trojica vedcov analyzovala predchádzajúce štúdie, ktoré hľadali súvislosť medzi prítomnosťou spomínaného konzervantu v potravinách a rizikom rakoviny hrubého čreva. Postupne sa tak dopracovali k zisteniu, že konzumácia mäsových výrobkov obsahujúcich dusitan sodný výrazne zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. "Keď sme skúmali spracované mäso obsahujúce dusitany oddelene od ostatných výrobkov, súvislosť s rakovinou sa potvrdila takmer v dvoch tretinách prípadov," uviedol Elliott. Vyzval vládu, aby sa touto otázkou zaoberala, pretože takmer všetky druhy slaniny a šunky obsahujú chemikálie spôsobujúce onkologické ochorenie. 

Desivá správa pre milovníkov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Vo vedeckej komunite a v médiách existujú protichodné tvrdenia, ktoré druhy mäsa môžu byť karcinogénne. Takže výsledky tejto štúdie prišli v tom najlepšom čase," dodal Green a odporučil spotrebiteľom, aby ich strava bola pestrá a vyvážená.

Viac o téme: MäsoRakovinaSlanina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu