Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Vedci sú v pomykove: Skúmajú záhadné prehistorické šteňa, našli ho v hrude bahna

Ruskí vedci našli v permafroste na Ďalekom východe krajiny prehistorickú mŕtvolu.
Ruskí vedci našli v permafroste na Ďalekom východe krajiny prehistorickú mŕtvolu. (Zdroj: YouTube/Ruptly)

JAKUTSK - Mŕtvola šteňaťa psa alebo vlka, ktorú experti našli vlani v Rusku, je prekvapivo dobre zachovaná. Vlasy, zuby, riasy a fúzy sú takmer nedotknuté. Toto prehistorické šteňa pochádza spred 18 000 rokov. Odborníci v Centre paleogenetiky študujú DNA šteňaťa už viac než rok.

Ruskí vedci našli v permafroste na Ďalekom východe krajiny prehistorickú mŕtvolu šteňaťa, ktorá patrí buď psovi, alebo vlkovi. Toto šteniatko objavili minulý rok a zistili, že pochádza spred 18 000 rokov. Mŕtvola ležala v hrude zamrznutého bahna v blízkosti mesta Jakutsk.

Zaujímavé je, že vlasy, nechty, fúzy či riasy sú dokonale zachované. „Šteňa má všetky končatiny, kožušinu a dokonca aj fúzy. Rovnako tiež zuby. Na základe istých údajov môžeme predpokladať, že ide o šteňa psa,“ uviedol Nikolai Androsov, riaditeľ súkromného múzea, kde sú zvyšky uložené.

Čítajte aj: FOTO Pes trpí zriedkavou poruchou: Vďaka nej vyzerá neuveriteľne roztomilo

Profesor evolučnej genetiky Love Dalén, ktorý skúmal kosti šteňaťa kvôli DNA, však poznamenal, že stále nie je možné presne určiť druh mŕtvoly. „O to viac je to zaujímavejšie,“ prezradil Dalén. Experti sa už rok snažia zistiť, či ide o šteňa psa alebo vlka. Vedci v súčasnosti plánujú ďalší výskum genómu, aby túto záhadnú otázku raz a navždy zodpovedali.

V posledných rokoch sa ruskí vedci tešia mnohým podobným nálezom. Vďačia za to topeniu permafrostu, ktoré odhaľuje staroveké kosti prehistorických zvierat. Vedec Sergej Fyodorov tieto odhalenia spája tiež s globálnym otepľovaním. „Skutočne existuje, cítime ho a cítia ho aj miestni obyvatelia. Zima prichádza neskôr a jar zase oveľa skôr,“ vysvetlil Fyodorov.

Viac o téme: PesVlkŠteňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu