Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Študentovi prišlo na brigáde zle: Kolegom napísal hrozivý odkaz, už nič nie je ako predtým

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Barney Foster)

BURTON - Dvadsaťdvaročný mladík utrpel mozgovú porážku pri servírovaní kávy zákazníkom. Barney Foster pracoval v kaviarni Costa v anglickom meste Burton, no celý deň mal silné bolesti hlavy. Zrazu nedokázal rozprávať ani prehĺtať, preto napísal svojim kolegom odkaz.

Dvadsaťdvaročný Barney Foster celý život trpel migrénami. Nebolo to inak ani počas jeho zmeny v kaviarni Costa, kde brigádoval. Spočiatku tomu príliš nevenoval pozornosť, no neskôr, keď nedokázal hovoriť ani prehĺtať, sa už zľakol. "Nemôžem pracovať, nedokážem nič ovládať," napísal na kúsok papiera, ktorý podal kolegom.

Tí okamžite kontaktovali Barneyho mamu, ktorá syna odviezla do nemocnice. Lekári chlapcovi urobili krvné testy a skontrolovali koordináciu rúk a očí. Uviedli, že jeho príznaky súvisia s migrénou, ktorou trpel. Tínedžer sa teda vrátil domov. Ešte v ten večer ale opäť začal trpieť neznesiteľnými bolesťami hlavy. Kvôli extrémnej citlivosti na svetlo nemohol ani otvoriť oči.

Otec ho preto zobral späť na pohotovosť. Nasledujúce ráno za ním prišiel odborník na mozgové porážky, ktorý zistil, že pravá strana jeho tela stráca prirodzenú teplotu. Konzultant preto chlapca poslal na vyšetrenie mozgu, ktoré odhalilo krvnú zrazeninu a potvrdilo, že pacient prežil ischemickú mozgovú porážku.

FOTO Študentovi prišlo na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Barney Foster)

"Určite som najmladšou osobou, ktorú porazilo," vtipkuje Foster. Lekári mu okamžite nasadili warfarín proti zrážaniu krvi, ktorý musí užívať do konca života. Odvtedy ale bojuje s vedľajšími účinkami, ako je napríklad strata pamäti, čo znamená, že musel odložiť svoje prvé skúšky na univerzite. Takisto sa musel naučiť žiť so stratou citlivosti v pravej časti tela, kde necíti bolesť, zmenu teploty ani ľahký dotyk.

Napriek obrovskému utrpeniu zostáva ale Barney pozitívny. "Celkovo som skončil naozaj dobre, najmä v porovnaní s mnohými inými prípadmi mozgovej porážky. Niektorí ľudia na porážku umierajú alebo sa im úplne zmenia životy. Vzhľadom na to nedokážem dostatočne poďakovať nemocnici Queens," dodal Foster. 

Viac o téme: MigrénaMŕtvicaMozgová porážka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu