Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Šťastný ako Dán alebo domáca pohoda v štýle hygge

(Zdroj: Westwing)

BRATISLAVA - Závan pohody z Dánska. Takto by sa dal jednou vetou zhrnúť štýl hygge. Toto pôvodom dánske slovo znamená v preklade „cítiť sa dobre“. Napokon – Dáni sú vraj najšťastnejší ľudia na svete. Hygge teda predstavuje čosi ako vyrovnané a spokojné žitie.

Za posledné roky sa z tohto štýlu stal fenomén a vlna hygge neobišla ani interiérový dizajn. Základným pravidlom, ako ho vniesť do svojho domova, je obklopovať sa vecami, ktoré sú vám blízke, ktoré vám navodzujú pekné spomienky a dokážu ho zútulniť.

Mäkké svetlo, hrejivé textílie z prírodných materiálov. Sviečky, vankúše, kožušiny, zarámované fotografie, rastliny, drevo, neutrálne farby… Hygge nabáda vytvoriť pokojný, rodinný priestor, ktorý vytvára pocit domova a šťastia. Žiadna extravagancia, krikľavé farby ani studené materiály.

Dáni do interiérov aplikujú to, čo potrebujú a čo im robí radosť. Neprepĺňajú ich zbytočnosťami. Hľadajú predmety, ktoré im skutočne dávajú zmysel. Neboja sa vystaviť staré knihy, platne, obrazy a predmety z minulosti, ktoré majú pre nich osobitý význam. Ale najmä – užívajú si cenné momenty obyčajných dní.

Hygge v spálni

Hygge v spálni má podobu teplých textílií z prírodných materiálov, ako sú ľan, bavlna či kožušiny v tónoch bielej, béžovej a hnedej farby. Okrem toho v nej nesmú chýbať mäkké vankúše, teplé deky a plédy. K posteli sa žiada huňatá kožušina či vlnený kusový koberec.

Hygge v kuchyni

Do kuchyne zasa dánsku pohodu vnesiete správne zvolenými doplnkami a textíliami. Obrus, prestieranie, utierky alebo hoci aj kuchynská zástera len tak voľne prehodená cez kuchynskú lavicu by mali byť v príjemných tlmených farbách a bez, prípadne len s jemným vzorom.

Zariadiť obývačku v dánskom štýle hygge nie je zložité a ani náročné na rozpočet, rozhodne sa však nezaobídete bez niekoľkých solitérov a doplnkov. Takými sú napríklad pohodlná mäkká pohovka, kde sa dá ležať a oddychovať tak, že sa vám z nej nebude chcieť vstať a svetlý koberec z prírodného materiálu, najlepšie s dlhým vlasom.

Hygge osvetlenie

svetelné reťaze. Práve mäkké svetlo dokáže vytvoriť neopakovateľnú atmosféru typickú pre hygge štýl.

Hygge dekorácie

A zabudnúť nesmiete ani na dekorácie v podobe obrazov, plagátov, fotografií, živých rastlín, keramiky či váz. Pozor však na to, aby doplnkov nebolo priveľa, ale tak „akurát“. Len potom sa budete v priestore nielen dobre cítiť, ale bude sa vám v ňom i dobre dýchať. A to doslova.

Viac o téme: DomácnosťPohodo.sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu