Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľké oslavy v Dánsku: Krajina si pripomína storočie od vytýčenia hraníc s Nemeckom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

KODAŇ - V Dánsku sa v piatok začali oslavy stého výročia uskutočnenia referend, ktoré vyústili do pokojného vytýčenia hraníc medzi Dánskom a Nemeckom na pozadí výsledkov prvej svetovej vojny.

Jasná väčšina obyvateľov severného Šlezvicka hlasovala vo februári 1920 za jeho pripojenie k Dánsku; o mesiac neskôr sa obyvatelia južného Šlezvicka vyjadrili za zotrvanie ako súčasť Nemecka. V roku 1920 boli hranice vytýčené severne od mesta Flensburg v Nemecku a južne od dánskeho mesta Tönder. Dánsko oficiálne znovu integrovalo severné Šlezvicko, známe ako južné Jutsko, 15. júna 1920.

Storočnicové oslavy sa začali večerným galaprogramom v Kráľovskom divadle v Kodani za prítomnosti dánskej kráľovnej Margaréty II. a Daniela Günthera, premiéra nemeckej spolkovej krajiny Šlezvicko-Holštajnsko. Dánska panovníčka podľa tamojších médiá dúfa, že táto pohraničná oblasť zostane miestom "pokojného spolunažívania ľudí".

V Dánsku je do júla naplánovaných približne 1000 podujatí vrátane koncertov, výstav, divadelných predstavení a iných aktivít, uviedol pre tlačovú agentúru DPA projektový manažér Simon Faber. Tento nemecko-dánsky pohraničný región je uvádzaný ako úspešný príklad koexistencie väčšiny a menšiny, a je nominovaný na zaradenie do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO).

Viac o téme: VýročieDánskoOslavyHraniceNemeckoKodaň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu