Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Školák (10) mal len zapálené hrdlo: O týždeň neskôr začali jeho rodiča prežívať nočnú moru

Jack so svojou sestrou Carou
Jack so svojou sestrou Carou (Zdroj: Facebook/Alison Maclaine)

DUMFRIES - Desaťročný chlapec zo Škótska sa pred očami svojej matky zmenil zo spoločenského školáka na "posadnuté" dieťa s nočnými morami. Lekári zistili, že trpí neuropsychiatrickým ochorením, ktoré spôsobilo zápal mozgu. Raz si dokonca držal nôž pri hrdle a šialene sa smial.

Matke desaťročného Jacka, Alison Maclainovej, trvalo štyri mesiace, kým zistila, že jej syn trpí zápalom mozgu. V dôsledku toho sa jeho osobnosť zmenila o 180 stupňov. Vyvinuli sa u neho bizarné fóbie, často pociťoval úzkosť a dokonca sa pokúsil o samovraždu. "Rád hrával futbal, venoval sa gymnastike, bojovému umeniu a trávil čas s kamarátmi. Jednu sobotu mal odohrať futbalový zápas, ale mal silné úzkostné stavy, nemohol ani len vstúpiť na ihrisko," prezradila Alison. 

Keď sa vrátili späť do auta, aby išli domov, Jack sa neustále ospravedlňoval a tvrdil, že si nezaslúži hrať futbal, nezaslúži si kamarátov a nezaslúži si ani žiť. Keď sa ho mama pýtala na príčiny nečakaného priznania, dostal záchvat hnevu. V tú noc sa chlapec neustále pýtal rodičov, prečo mu nepomôžu umrieť. Keď sa potom pokúsil zabiť, Alison kontaktovala lekára, ktorý ho odborne vyšetril.

Na prvom stretnutí Jack údajne vyzeral ako autistické dieťa. Hral sa na zemi s hračkami, ponorený do svojho vlastného sveta. Počas nasledujúcich týždňov sa u školáka objavili tiky a koktanie. Hral sa so starými hračkami a pozeral rozprávky. Opakoval nezmyselné frázy, štekal ako pes a stal sa citlivým na rôzne zvuky. "Bol ako posadnutý. Normálne som sa ho bála," pokračuje matka. 

Až vďaka Googlu odhalili príčinu Jackovho podivného správania. Dozvedela sa o autoimunitnej neuropsychologickej chorobe, ktorá spôsobuje zápal mozgu. Cez internet preto požiadala lekára Tima Ubhiho, aby jej synovi navrhol liečebný plán. "Zápal spôsobila infekcia streptokoka v zadnej časti hrdla. Uvedomila som si, že asi týždeň pred tým všetkým sa Jack sťažoval na bolesť hrdla," spomína si Maclainová. Našťastie, po štyroch mesiacoch užívania špeciálnych antibiotík sa stav jej syna výrazne zlepšil.

O dva týždne neskôr sa ale opäť zhoršil, Jack často rozprával o tom, že utečie z domu. Bolo ťažké do neho dostať lieky, pretože sa nechcel uzdraviť, chcel zomrieť. Jedného dňa si dokonca priložil k hrdlu nôž. Alison dúfa, že Jack sa z choroby dostane počas puberty, kedy dospieva aj imunitný systém. V súčasnosti spolupracuje s charitatívnou organizáciou, aby zvýšila povedomie o tejto chorobe.

Viac o téme: PosadnutosťZápal mozgu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu