Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slováci, dnes v noci sa pozerajte na oblohu: Čaká nás jedinečné divadlo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Dnes v noci sa odohrá na oblohe jedinečná svetelná šou. Práve z utorka na stredu totiž vyvrcholí meteorický roj známy ako Drakonidy. Padajúce hviezdy tvorené prachovými časticami zo zvyškov kométy 21P/Giacobini-Zinner vytvoria v prípade priaznivých podmienok úžasné divadlo, ktoré sa bude znovu na oblohe odohrávať až o rok.

Drakonidy alebo Giacobinidy sú známe ako meteorický roj, ktorý bude viditeľný na oblohe už dnes v noci. K tomuto javu dochádza raz ročne, keď sa prachové častice zo zvyškov kométy 21P/Giacobini-Zinner zmenia na padajúce hviezdy. Roj je pomenovaný po súhvezdí Draka, odkiaľ vychádza.

V niektorých rokoch vychrlí drakova hlava aj tisícku hviezd, inokedy je chrlenie oveľa skromnejšie a viditeľné iba špeciálnym ďalekohľadom. Drakonidy sú teda veľmi nepredvídateľné a patria k menej zaujímavým meteorologickým rojom. Mnohí odborníci však tvrdia, že práve v tejto nepredvídateľnosti spočíva ich jedinečnosť.

"Buď vidíte veľa alebo nič," uviedol Bill Cooke z NASA. Ide o prvý z dvoch meteorologických rojov pozorovateľných v tomto mesiaci. Druhým budú aktívnejšie Orionidy. Už dnes v noci teda budete mať možnosť sledovať, do akej miery budú štedré dnešné Drakonidy a či zopakujú nádherné svetelné divadlo z roku 2011, keď bola hlava Draka veľmi aktívna a vychrlila 600 hviezd za hodinu.

Viac o téme: VesmírDrakonidyMeteorický roj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu