Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Konšpiračná teória pohltila Nemecko: Odmena milión eur každému, kto dokáže, že TOTO neexistuje

Bielefeld
Bielefeld (Zdroj: SITA/ Friso Gentsch/dpa via AP)

BERLÍN - Nemecké mesto Bielefeld ponúka odmenu vo výške milión eur komukoľvek, kto dokáže, že toto mesto neexistuje a že ide len o výmysel. V zadaní pre súťažiacich sa uvádza, že záujemcom o vysokú finančnú odmenu sa "medze kreativity nekladú", no výhru môže získať len ten, kto poskytne o neexistencii mesta nespochybniteľný dôkaz.

Súťaž, do ktorej sa doteraz prihlásilo vyše dvetisíc účastníkov, z toho 300 zo zahraničia, má korene v takzvanej Bielefeldskej konšpirácii, ktorá je v Nemecku veľmi populárna. Teóriu o tom, že mesto Bielefeld v skutočnosti neexistuje a ide len o výmysel zo strany "mocných", zverejnil prvýkrát už v roku 1994 počítačový expert Achim Held.

Hoci išlo z jeho strany o recesiu, ktorou chcel zosmiešniť iné konšpiračné teórie, postupne sa skutočne našli ľudia, ktorí jej uverili. Bielefeldská konšpirácia v Nemecku medzičasom zľudovela a používa sa ako symbol konšpiračnej teórie, ktorá nemá absolútne žiadny reálny základ. O neexistencii Bielefeldu nedávno žartovala aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Viac o téme: BielefeldKonšpiračná teoria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu