Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Veľké sucho odhalilo na dne priehrady stratenú nádheru: Ľudia sa k nej chodia modliť

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: youtube/south china morning post)

LOPBURI - Tisíce ľudí chcú vidieť thajský budhistický chrám, ktorý bol zaplavený vodou. Kvôli extrémnemu suchu rapídne poklesla hladina vody a odhalila tak zvyšky moderného chrámu Wat Nong Bua Yai. Táto zrúcanina sa objavila už v roku 2015, keď nastalo obdobie sucha.

Keď kapacita vodnej nádrže v provincii Lopburi klesne na menej ako tri percentá, uprostred suchej zeme sa objaví budhistický chrám Wat Nong Bua Yai, ktorý bol zaplavený v dôsledku jej výstavby pred dvadsiatimi rokmi. Momentálne sa k nemu hrnú tisícky miestnych obyvateľov vrátane budhistických mníchov, aby sa pri ňom pomodlili a vzdali úctu štvormetrovej bezhlavej soche Budhu. 

VIDEO Veľké sucho odhalilo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/euronews)

"Chrám je zvyčajne zaplavený vodou. V období dažďov nevidíte nič," uviedol 67-ročný Somchai Ornchawiang. Je mu ľúto, že chrám pravidelne zaplavuje, teraz ho krajinu trápi obdobie sucha, na ktoré najviac doplácajú poľnohospodári.

VIDEO Veľké sucho odhalilo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/south china morning post)

Podľa meteorológov Thajsko čelí najhoršiemu suchu za posledné desaťročie. Hladiny vôd v celej krajine klesli ďaleko pod mesačný priemer. Yotin Lopnikorn, ktorý kedysi býval neďaleko chrámu, si zaspomínal na to, že ako malý sa tam hrával so svojimi kamarátmi. "Vždy sme sa stretli pri sochách slonov pred hlavnou budovou. Toto je už druhýkrát, čo vidím chrám v takomto stave. Je potrebné ho zachrániť," uviedol mladík. V minulosti slúžil chrám ako centrum pre miestne komunity, vykonávali sa v ňom rituály, slávnosti či vzdelávacie aktivity. 

Viac o téme: ThajskoChrámSuchoBudha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu