Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Cukor ničí sexuálny život

VANCOUVER – Strava typického západného človeka je plná cukru. Podľa kanadských vedcov sa preto netreba čudovať, že máme stále väčšie problémy so sexom.

Jednoduché cukry totiž narúšajú rovnováhu pohlavných hormónov v tele a tlmia libido. Obmedzujú v tele produkciu látok, ktoré znižujú hladinu pohlavných hormónov. Čím viac cukru, tým horšie zdravotné dôsledky, predovšetkým u žien s nadváhou.

Jednoduché cukry (glukóza a fruktóza) sa metabolizujú v pečeni, ich nadbytok sa potom premení na tuky, predovšetkým triglyceridy. Pri laboratórnych testoch na bunkových kultúrach sa zistilo, že syntéza veľkého množstva tuku deaktivovala gén kódujúci SHBG (globulín viazaný na pohlavný hormón), takže v krvnom riečisku klesla hladina SHBG. Tento globulín je pritom dôležitý pre distribúciu testosterónu a estrogénu v tele a predovšetkým jeho transport do buniek.

Malé množstvo SHBG zvyšuje hladinu testosterónu a estrogénu nad zdravú mieru, zvyšuje riziko akné, neplodnosti, polycystických vaječníkov a rakoviny maternice u obéznych žien. Narúša sa aj rovnováha medzi mužským a ženským pohlavným hormónom (estrogénom), takže ženy sú viac ohrozené chorobami srdca.

Výskum účinkov cukru na fyziológiu človeka uskutočnil tím profesora Geoffreyho Hammonda z University of British Columbia vo Vancouveri.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu