Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Otec so synom našli odkaz vo fľaši starý 50 rokov: Hľadá sa majiteľ, adresa je známa!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CANBERRA - Otec a syn hľadajú autora päťdesiat rokov starého odkazu vo fľaši, ktorú našli na južnom pobreží Austrálie. Podľa toho, čo stojí v liste, odkaz napísal vtedy trinásťročný anglický emigrant Paul Gilmore počas cesty na lodi popri pobreží.

Paul Elliott austrálskej verejnoprávnej televízii ABC povedal, že jeho deväťročný syn Jyah fľašu našiel na pláži na pobreží štátu Južná Austrália, kam sa vydali rybárčiť. Autor odkazu zo 17. novembra 1969 napísal, že jeho rodina sa rozhodla emigrovať z Británie do Austrálie, a pridal aj adresu na predmestí Melbourne, kam sa Gilmorovci mali nasťahovať. Prípadného nálezcu chlapec žiadal, aby na melbournskú adresu na list odpovedal. To už Elliotovci aj urobili. Vypátrať autora sa ale snažia aj prostredníctvom modernejších prostriedkov, ako je Facebook. Svoju polohu chlapec udal ako "1000 míľ východne od Freemantlu", mesta na západoaustrálskom pobreží. Fľaša bola nájdená na západnom pobreží Eyreovho polostrova, ktorý je súčasťou štátu Južná Austrália. 

Otec so synom našli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V 60. rokoch minulého storočia emigrovali do Austrálie státisíce Britov po tom, čo im austrálska vláda začala finančne prispievať na zaplatenie cesty. Deti cestovali zadarmo. Štvrtina britských imigrantov sa ale počas nasledujúcich rokov vrátila späť do svojej vlasti, keď život u protinožcov nesplnil ich očakávania. 

Manželia sa prechádzali po pláži, keď narazili na starú fľašu: To, čo v nej našli, im vyrazilo dych

Vlani bol na piesočnej pláži v odľahlej oblasti Západnej Austrálie objavený vôbec najstarší odkaz vo fľaši. Rodina z Perthu ho našla takmer 132 rokov po tom, ako bol hodený do mora z nemeckej lode v Indickom oceáne. List bol súčasťou experimentu nemeckého námorného observatória, ktorý sa týkal námorných trás. 

Viac o téme: AustráliaOdkaz vo fľaši
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu