Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pijete sladké nápoje alebo džúsy? Už tretina plechovky denne dokáže vážne ohroziť váš život

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Výsledky štúdie publikovanej v odbornom časopise British Medical Journal vyznievajú veľmi nepriaznivo pre pravidelných konzumentov sladených nápojov. Francúzski vedci z Oddelenia nutričnej epidemiológie z Inštitútu zdravia a lekárskeho výskumu totiž potvrdili, že už ich denná minimálna konzumácia spôsobuje tie najzávažnejšie zdravotné problémy.

Štúdia, do ktorej bolo zapojených 101 257 zdravých Francúzov, potvrdila, že pri dennej konzumácii 100 ml sladkého nápoja, čo predstavuje napríklad tretinu plechovky, sa zvyšuje riziko rakoviny prsníka o 22 percent. Je pritom úplne jedno, či ženy siahajú po sladkých sýtených drinkoch alebo džúsoch. Obidve kategórie týchto nápojov sú rovnako nebezpečné. U respondentov narastalo o 18 percent aj riziko vzniku rakovinou prostaty a hrubého čreva.

Pijete sladké nápoje alebo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Francúzski vedci, ktorí sledovali účastníkov výskumu deväť rokov, upozorňujú na nadmerné množstvo cukru obsiahnuté v týchto nápojoch. Telo ho totiž nedokáže spáliť, a tak ho mení na tuk usadzujúci sa na vnútorných orgánoch ako pečeň a pankreas. Cukor však nie je to jediné, čo telu škodí. Sladké nápoje majú aj vysoký obsah konzervačných látok a rôznych chemických prísad. Zvýšené riziko predstavuje aj pitie diétnych nápojov bez cukru, ktoré respondenti konzumovali iba v obmedzenom množstve.

"Súvislosť medzi konzumáciou sladených nápojov a rakovinou bola otestovaná na veľkej vzorke ľudí. Výsledky nám navyše potvrdilo aj ďalšie sledovanie," povedal autor štúdie, doktor Bernard Srour. Riešením by mohlo byť zavedenie zvýšenej dane na predaj nápojov obsahujúcich cukor. V dôsledku zvýšenej ceny by sa tak pravdepodobne znížila ich spotreba. 

Viac o téme: RakovinaDžúsSladený nápoj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu