Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Monštrum z Antarktídy: Vedci odhalili megaplaza, ktorý bol najväčší svojho druhu na svete

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

V Antarktíde bola nedávno objavená skamelenina obrovského plaza, ktorá mimoriadne potešila vedcov posadnutých vyhynutými druhmi dinosaurov. Nález starý približne 70 miliónov rokov svedčí o tom, že miestne vody tvoril v dávnej minulosti živý morský ekosystém. V nájdenej fosílii našli mnohí podobnosť s najznámejšou vodnou príšerou z jazera Loch Ness.

Vedcom sa podarilo odhaliť desiatky miliónov rokov staré pozostatky masívneho elasmosaura z vyhynutej čeľade dlhokrkých plesiosaurov. Dvanásťmetrové monštrum vážiace 15 ton patrilo kedysi k najmohutnejším plazom. Po prvý raz bolo v tejto lokalite objavené Williamom Zinsmeisterom v roku 1989. Možnosti na jeho vytiahnutie sa však stali realitou až v roku 2012, pričom s prácami v náročnom teréne sa pokračovalo až do roku 2017.

Monštrum z Antarktídy: Vedci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Po zverejnení nálezu začala verejnosť tvar tela nájdeného plaza okamžite prirovnávať k obľúbenej príšere Nessie zo škótskeho jazera. Všetky dostupné výpovede tých, ktorí tvrdili, že ju naozaj videli, sa totiž nápadne podobajú práve na tento druh. Ten často dvíhal dlhý krk a hlavu nad hladinu, aby sa nadýchol, podobne ako to má robiť lochneska.

Monštrum z Antarktídy: Vedci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Elasmosaurus z čeľade plesiosaurov žil v oblasti dnešnej Severnej Ameriky od geologickej periódy spodnej jury až po vrchnú kriedu. Tento živočích žil pravdepodobne len 30 000 rokov pred masovým zánikom dinosaurov, ku ktorému došlo približne pred 66 miliónmi rokov. Fosília patrí k tým najkomplexnejším, ktoré boli doteraz nájdené. "Celé roky to bola záhada. Neboli sme si istí tým,  či ide o elasmosaura, alebo nie," prezradil paleontológ Jose O'Gorman z Národnej rady pre vedecký a technický výskum v Argentíne. Išlo o zvláštne živočíchy, ktoré v období kriedy postupne menili zložky svojej potravy. Aj v Antarktíde ich žilo veľa, poznamenala paleontologička Anne Schulpová, čím potvrdila slová kolegov, ktorí sú presvedčení o tom, že v oceánoch pulzoval živý a bohatý ekosystém a darilo sa mu až do svojho zániku. 

Viac o téme: DinosaurusAntarktídaLochneskaElasmosaurus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu