Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dokážete na FOTO nájsť zakamuflované zviera? Podarí sa to len tým najpozornejším

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Alan Murphy Photography)

BRITSKÁ KOLUMBIA - O neuveriteľný záber sa na Facebooku podelil fotograf Alan Murphy. Je na ňom dokonale ukrytá sova, ktorá sa maskuje kmeňom stromu. Užívatelia sú záberom nadšení. Vták podľa všetkého striehne na korisť, preto nechce byť videný.

Alan Murphy nedávno odfotil zakamuflovanú sivú sovu veľkú, ako odpočíva na konári borovice. Vďaka sfarbeniu peria je dokonale maskovaná a na zábere, ktorý ju zachytáva iba zboku, ju vôbec nevidno. Až neskôr, keď otočí hlavu smerom ku kamere, prezradia ju veľké oči. "Pri hľadaní zaujímavých záberov vtáctva v lesoch Britskej Kolumbie som narazil na tohto fešáka. Je to ako nájsť ihlu v kope sena. Skúste ju nájsť na prvom obrázku, príroda je úžasná!" napísal fotograf na Facebooku.

V kanadskej Britskej Kolumbii sa nachádzajú veľké populácie týchto vtákov, ktoré prežívajú na konároch zdravých stromov v ihličnatých a zmiešaných lesoch. Stromy musia byť dostatočne veľké, aby si v nich mohli sovy budovať bezpečné hniezda. Sova sivá veľká je podľa dĺžky najväčší druh sovy na svete.
 
Na rozdiel od menších vtákov, ktoré používajú svoje sfarbenie ako kamufláž pri ochrane pred dravcami, veľké sovy ho využívajú na to, aby sa ľahšie dostali ku koristi, najmä k hlodavcom. "Pri lovení ticho posedávajú na konároch ako na bidlách a odtiaľ nalietajú na pohyblivú korisť. Nie vždy sa im to podarí, ale práve sfarbenie im zvyšuje šance na úspech. K hlodavcovi sa musia priblížiť čo najtichšie a najnenápadnejšie. V lete lovia z nízkych miest, ako napríklad z pňov, a v zime zasa z vyššej polohy," vysvetlil biológ William Blake. 

Dokážete na FOTO nájsť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Murphy dokonale mapuje celú oblasť, má prehľad o populácii týchto vtákov a o ich živote organizuje workshopy.  Sovy zameriavajú korisť najmä asymetricky rozloženými ušami. Znamená to, že jedno ucho majú vyššie ako druhé, preto dokážu lepšie lokalizovať zvukové podnety. V zime tak dokážu zachytiť aj korisť, ktorá sa nachádza viac ako pol metra pod snehom. Vďaka úsiliu ochranárov populácia sivých sov veľkých narastá v Severnej Amerike aj v Eurázii a dnes ju tvorí 50 000 až 99 000 jedincov.

Viac o téme: Sova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu