Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Experti varujú: Toto európske mesto do 25 rokov zmizne pod hladinou mora

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

FAIRBOURNE - Dedina v západnom Walese zvaná Fairbourne by mohla byť prvou vo Veľkej Británii, ktorá skončí opustená a stratená v hlbinách mora. Reálne hrozí, že sa tak stane v dôsledku stúpajúcej vody, pričom tento trend má pokračovať aj nasledujúce desaťročia. Kompetentní už vypracovali plán na evakuáciu miestnych obyvateľov.

Odborníci sa domnievajú, že dedinku Fairbourne v priebehu nadchádzajúcich desaťročí zaplaví voda zo zálivu Barmouth. Hladina vody v zálive sa v najbližších rokoch má zvýšiť o takmer meter. Členovia miestnej rady už vypracovali plán na premiestnenie 850 obyvateľov, ktoré sa má konať niekedy v priebehu nasledujúcich 25 rokov. Miestni ale tvrdia, že predpovede sa môžu mýliť a odmietajú opustiť svoje domovy. Zatiaľ nebolo prijaté nijaké rozhodnutie o vysťahovaní, no je to jedna z možností.

Obyvatelia dediny sa obrátili na oddiel Plánovania manažmentu pobrežného pásma pre západný Wales, ktorý disponuje informáciami o predpovediach týkajúcich sa hladiny mora. Kompetentní tvrdia, že plány sú založené na predpokladoch, podľa ktorých má byť obec zaplavená. 

Experti varujú: Toto európske
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Swifty Morgan)

Stuart Eves, ktorý žije vo Fairbourne už 43 rokov, povedal, že oddiel plánovania manažmentu zničí dedinu. "Už tu nemôžeme dostať hypotéku. Je tu veľa mladých ľudí, ktorí chcú kúpiť dom, ale nemôžu, pretože banky im nedajú peniaze," posťažoval sa. Dvadsaťdvaročná Lauren tu zas spoločne so svojím partnerom prevádzkuje mäsiarstvo. Majú dve malé deti a podľa jej slov by bolo pekné, keby im jedného dňa zanechali biznis. "Vo Fairbourne som prežila celý svoj život a doposiaľ som nevedela, že dedinu raz zatopí," prezradila. 

Niektorí miestni sa snažia predať svoje domy ešte pred avizovanou katastrofou, ktorá okrem iného spôsobila aj pokles cien nehnuteľností. Zatiaľ neexistujú žiadne plány, ktoré by obyvateľom dediny zaručovali kompenzáciu v prípade presídlenia. Rada však tvrdí, že v dôsledku meniacich sa poveternostných podmienok a hladín morí by pred rokom 2054 bola schopná posilniť protipovodňovú ochranu.

Viac o téme: WalesFairbourneStúpajúca hladina morí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu