Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Z predpokladu vedcov o vývoji klímy zostanete zdesení: O pár desaťročí hrozí niečo nepredstaviteľné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - S desivým predpokladom vývoja klímy v nasledujúcich tridsiatich rokoch prišli austrálski odborníci. Podľa údajov uvedených v ich správe Existential climate-related security risk (Existujúce bezpečnostné riziko súvisiace s klímou) je scenár globálneho otepľovania planéty oveľa hrozivejší a okamžité riešenie ekologickej situácie je doslova otázkou života a smrti pre celú ľudskú civilizáciu.

Podľa správy austrálskych vedcov delí našu planétu od ekologickej katastrofy iba tridsať rokov. Nie príliš optimistické hodnotenie prichádza v čase, keď svet zažíva chaotické meteorologické fenomény; India sa napríklad momentálne spamätáva z katastrofálnych horúčav, v austrálskom Queenslande zas napadol sneh. Výskumník v oblasti klimatických zmien David Spratt a bývalý predseda Austrálskeho združenia uhlia a predseda Austrálskej skupiny expertov pre obchodovanie s emisiami Ian Dunloptak hovoria o scenári, ktorý je nevyhnutným dôsledkom ignorovania problematiky globálnych emisií.  

Obaja vedci tvrdia, že na Zemi hrozí nárast teplôt minimálne o tri stupne Celzia. A hoci laická verejnosť vníma takýto rozdiel ako zanedbateľný, odborníci prirovnávajú takéto navýšenie teploty k ekologickej katastrofe smerujúcej k zničeniu kľúčových ekosystémov vrátane Arktídy, amazonských dažďových pralesov a koralových útesov. "Viac ako miliarda ľudí sa bude musieť niekam presunúť. To však nebude ani zďaleka možné. Znamená to, že s vysokou pravdepodobnosťou nastane ukončenie ľudskej civilizácie," varujú Spratt a Dunlop.

Z predpokladu vedcov o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Do roku 2050 sa podľa nich celkový ekologický kolaps prejaví v obrovských sociálnych problémoch, ktoré budú podporované náboženským fanatizmom a globálnym chaosom. V správe sa ďalej uvádza, že reťazec ekologických katastrof vyvrcholí rozsiahlymi pandémiami, nútenou migráciou z obývateľných lokalít a pravdepodobnou jadrovou vojnou v dôsledku potláčania obmedzených zdrojov. "Fungovanie prírodných a ľudských systémov už nebude možné vrátiť na funkčnú úroveň, Zem sa stane neobývateľnou, nastane rozklad medzinárodného poriadku," obávajú sa experti. 

Z predpokladu vedcov o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hoci tieto prognózy považujú mnohí za prehnané, bývalý šéf austrálskych obranných síl Chris Barrie, ktorý pracuje v Inštitúte klimatických zmien v Canberre, naopak tvrdí, že ide "holú nezvyčajnú pravdu o zúfalej situácii, v ktorej sa nachádza ľudstvo a celá planéta".

Správa pozostáva z analýz jednotlivých desaťročí. Je potrebné podľa nej zabrániť rastu emisií skleníkových plynov. Súčasný stav dodržiavania Parížskej dohody iba potvrdzuje, že sa nepodarilo vybudovať hospodárstvo s nulovými emisiami a práve tie sú v najväčšej miere zodpovedné za globálne otepľovanie. Do roku 2050 stúpne podľa odhadov hladina morí o pol metra a 55 percent svetovej populácie bude vystavených priam smrteľným horúčavám viac ako dvadsať dní ročne. Zároveň sa v dôsledku toho bude zvyšovať počet požiarov a sucho zasiahne viac ako 30 percent povrchu Zeme.

Viac o téme: Ekologická katastrofaGlobálne otepľovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu