Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vyše 50 rokov mali v zásuvke hotový poklad na FOTO a netušili o tom: Môže z nich spraviť milionárov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Šachová figúrka, ktorú jej pôvodný škótsky majiteľ v roku 1964 kúpil za päť libier, sa ukázala byť súčasťou slávnej stredovekej kolekcie šachu zo škótskeho ostrova Lewis. Aukčný dom Sotheby's ju pre dediča bude dražiť v júli, a to s vyvolávacou cenou 600 000 libier (676 000 eur). Odhaduje sa však, že sa môže predať až za milión libier.

Šachové figúrky z ostrova Lewis boli objavené v roku 1831. Vyrezané boli z mrožích klov a veľrybích kostí približne okolo roku 1150. Nie je celkom jasné, kde boli vyrobené, viacerí odborníci sa ale domnievajú, že v Nórsku. Patria medzi najkrajšie stredoveké šachové figúrky a bývajú považované za dôležitý symbol európskej civilizácie. Väčšina z nich je vystavená v Britskom múzeu v Londýne a časť tiež v Národnom múzeu v škótskom Edinburghu. 

Vyše 50 rokov mali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

V čase nálezu v 19. storočí obsahovala kolekcia 93 figúrok, pričom päť figúrok chýbalo. Takmer deväťcentimetrová figúrka, ktorá sa bude dražiť 2. júla, je doteraz jedinou, ktorá bola dodatočne objavená. Jej vlastník o nesmiernej hodnote figúrky dlho nemal tušenie. Vyše päťdesiat rokov bola ukrytá v zásuvke, potom však majiteľom napadlo, že si ju nechajú oceniť a zobrali ju ukázať dražobnej spoločnosti. 

Vyše 50 rokov mali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Člen vedenia aukčného domu Sotheby's Alexander Kader, ktorý figúrku skúmal, pre server BBC uviedol, že mu spadla sánka, keď si uvedomil, čo má v rukách. Predmet označil za "jeden z najzaujímavejších druhotných objavov v osobnom vlastníctve" za svoju kariéru.

Viac o téme: AukciaŠachová figúrka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu